Andrej Miklavc, zmagovalec enega slaloma za svetovni pokal in trikratni olimpijec

Andrej Miklavc se je ob prehodu iz športne kariere v civilno življenje počutil kot nedonošenček. In to kljub temu, da je študijske obveznosti na ekonomski fakulteti kmalu končal in se zaposlil v komunikacijskem podjetju. Bil je član zlate slovenske generacije slalomistov, v kateri je veljala zdrava tekmovalnost.

"Kot tekmovalci smo bili izjemna ekipa in smo skupaj preživljali tudi svoj prosti čas. Zdaj se po nekaj letih spet več videvamo in to me navdušuje, saj je bila predvsem zaradi ekipe moja športna kariera polna čudovitih anekdot in spominov."

Po koncu njegove športne poti so bogate olimpijske izkušnje znali ceniti predvsem čez lužo. Tam se je veliko naučil, velika lekcija pa je bila tudi vrnitev domov.

"Po vrnitvi iz ZDA sem spoznal, da je Slovenija zagotovo ena izmed najlepših držav na svetu. Ena izmed varnejših, čistejših, ena primernejših za vzgojo otrok in mirno življenje. Slovenci se premalo zavedamo, koliko priložnosti na vseh področjih nam naše okolje in družba omogočata."

Napisal je knjigo Šepetalec športnim otrokom, v kateri je združil izkušnje vrhunskega športnika in očeta. "Šport ni samo poligon, kjer nastajajo novi Kopitarji in Dončići. Je predvsem področje, na katerem otrok gradi socializacijo, se spoznava z delovnimi navadami, z odvisnostjo od ekipe in disciplino. Otrok spozna, da se v življenju veliko naučimo z napakami, hkrati pa tudi to, da če ti je nekaj všeč, te stvari ni težko ponavljati in nadgrajevati. Te stvari pa niso pomembne le v športu, ampak so uporabne tudi na vseh drugih področjih življenjske poti."

Danes je razpet med Slovenijo, kjer živi z družino, in Kitajsko, kjer je ob pripravah na naslednje zimske olimpijske igre promotor slovenskega znanja o zimskih športih. Peking bo prvo mesto v zgodovini, ki bo gostilo tako poletne kot zimske olimpijske igre. Kar 300 milijonov Kitajcev bodo uvrstili v zimske discipline, šport pa je prvič v zgodovini države postal del institucionalnega načrta in je uvrščen v ustavo. Na Kitajskem stvari preprosto potekajo drugače kot pri nas, je prepričan Andrej Miklavc.

"Pri nas bi se dva takoj odločila, da zgradita hišo in bi to trajalo pet let, na Kitajskem pa bi se odločala dve leti, vendar bi bila hiša zgrajena v dveh mesecih."

 

Aleš Smrekar