Nedeljski gost mag. Dejan Turk je predsednik uprave dveh telekomunikacijskih podjetij, srbskega Vip Mobila in slovenskega A1. Oktobra je postal menedžer leta v Srbiji, edini tujec doslej

Mag. Dejan Turk je predsednik uprave dveh telekomunikacijskih podjetij, srbskega Vip Mobila in slovenskega A1. Oktobra je postal menedžer leta v Srbiji, edini tujec doslej. V podjetja prinaša drugačen način vodenja. Ob prevzemu Vip Mobila si je najprej nataknil slušalke in se pridružil zaposlenim v klicnem centru.

"Vodenje z zgledom je tisto, kar skušam početi vse življenje. Želim biti zgled svojim otrokom in tako tudi počnem v podjetju. Ja, tudi kakovost omrežja sem preizkušal. Ne preverjam procesov, vsekakor pa želim poznati točke, pri katerih podjetje navezuje stik s strankami, to pa so pri nas klicni centri in trgovine. Sodelavci cenijo, če zna vodilni zavihati rokave in to je duh, ki mi ga je dala prva zaposlitev, v McDonaldsu, kjer sem po koncu študija z diplomo ekonomije v žepu stregel pite in pripravljal hamburgerje."

Pred petimi leti se je z družino preselil v Beograd in prepričan je, da je to dobra izbira, prednost je,  ker pozna njihovo kulturo in jih razume. Tudi priznanja menedžer leta v Srbiji je bil vesel, saj je to potrditev, da dobro dela v njihovem okolju in da se je vključil v njihovo družbo. Razlike s slovenskim poslovnim prostorom so velike, navaja en primer.

"Ko sem šel na obisk k ministru v Srbiji, je veliko vedel o podjetju, naložbi, celo o meni. Povedal mi je, kako pomembno je za Srbijo naše podjetje in da so njegova vrata vedno odprta za nas. To se mi v Sloveniji ni zgodilo nikoli. Včasih so pogovori na ministrstvih plitki, z nami se pogovarjajo uradniki, ministri si ne vzamejo časa. Mi smo veliki vlagatelji tako v Sloveniji kot v Srbiji in občutek je drugačen, če veš, da si v državi dobrodošel."

V Sloveniji se ne smemo bati tujega kapitala. Treba bo vlagati v razvoj, v nov način vodenja, saj, kot pravi mag. Dejan Turk:

"Postati bomo morali "kul" država, "kul" destinacija, s "kul" podjetji, kajti drugače bodo vsi ti mladi talenti odšli. Trdo si je treba prizadevati za to, da jih obdržimo, dati jim moramo razlog, da ostanejo. To danes ni več plača, ampak okolje, v katerem delajo."

In kakšen je njegov odnos do razvoja, kako hitro dovoliti otrokom v digitalni svet?

"Poskrbeti bomo morali, da bomo vzpostavili ravnotežje med življenjem, ki smo ga imeli, in digitalnim svetom. Moje sporočilo je tudi, da ni dobro otroku dati telefona pred njegovim desetim letom. Čeprav je to sicer slabo za posel, v katerem sem, je pa dobro za naše otroke."

Nataša Zanuttini