Dr. Andrej Kržan se ukvarja s plastiko, ki je naš (ne)ljubi prijatelj in demokratični material. Kako se soočati s "plastičnimi" izzivi in kakšne alternative sploh imamo?

Dr. Andrej Kržan, višji znanstveni sodelavec na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, že dolgo raziskuje plastiko. Pravi, da se ji ne moremo kar odpovedati, da pa bi se morali izogibati čezmerni in nepravilni uporabi plastike: ''Plastika je naš neljubi prijatelj. Vedno je tam in rad pomaga, ga tudi izkoriščamo, a hkrati plastiko vedno zanikamo. Prijatelju moramo pomagati." 

"Vodne bolhe smo izpostavili umetnim vlaknom. Ko so jih pojedle, smo ugotovili, da manjše delce lahko izločijo, večje pa ne. Umrljivost se poveča."

Bioekonomija je močna sila, ki prihaja in je povezana s krožnim gospodarstvom: "Vprašanje je, kako bi lahko plastiko bolj gospodarno uporabili in jo reciklirali. Trendi bodo šli v smeri več vračljive embalaže. Popolnoma se enkratni uporabi ne bomo mogli odpovedati, se bodo pa izboljšale metode za predelavo."

Koncept zero waste dr. Andrej Kržan primerja z nirvano: "Menda se jo da doseči, ni pa nujno. Lahko pa se cilju nič odpadkov vsekakor približamo, a brez sprememb ne bo šlo."

"Pojavili so se baloni z lučko, ki jih je veliko težje reciklirati. Takšnim stvarem bi se morali odpovedati. Prišel bo čas, ko bodo ljudje rekli, tega ne potrebujem."

Tatjana Pirc