Zlata maturantka Martina Fridl, nagrajena tudi na mednarodni filozofski olimpijadi, v srednjeveškem mestu York študira okoljske znanosti. “Zdaj, ko sem že nekaj časa v stiku z angleškimi domačini, sošolci in drugimi študenti, se mi morda zdi, da povprečen mlad Slovenec vendarle ni tako zaprt in v Slovenijo zazrt kot se mu morda zdi. Vedno bolj se namreč kaže, da imajo tudi angleški mladi zelo omejen pogled na svet oziroma primarno poznajo zgolj svojo kulturo, to, kar se dogaja zunaj, pa je morda bolj oddaljeno kot bi pričakovala.”

Zlata maturantka Martina Fridl, nagrajena tudi na mednarodni filozofski olimpijadi, v srednjeveškem mestu York študira okoljske znanosti

Še pred časom ena od najdejavnejših prostovoljk pri nas Martina Fridl pravi, da jo je štipendija oz. želja po osamosvojitvi in gmotni razbremenitvi staršev vodila v tujino. Iz strastnega – ter glede na prejeta dijaška priznanja in nagrade tudi obetavnega – ljubezenskega razmerja s filozofijo pa se je v iskanju dokončnih odgovorov podala v naravoslovne vode.

“Zdaj, ko sem že nekaj časa v stiku z angleškimi domačini, sošolci in drugimi študenti, se mi morda zdi, da povprečen mlad Slovenec vendarle ni tako zaprt in v Slovenijo zazrt, kot se mu morda zdi. Vse bolj se namreč kaže, da imajo tudi angleški mladi zelo omejen pogled na svet oziroma primarno poznajo le svojo kulturo, to, kar se dogaja zunaj, pa je morda bolj oddaljeno, kot bi pričakovala.”

Mitja Peček