Kulturnice

Sadje namesto glav

Razstava Pametna bitja ter knjižni novosti Zrcalka in Tri Evine hčere

Benjamin Nachtigall
Benjamin Nachtigall in njegova inštalacija Pametni ljudje
foto: Matevž Polajnar

Si predstavljate, da bi ljudje namesto zgubanih, zaskrbljenih obrazov, žareče nasmejanosti ali zdolgočasenosti na glavi imeli sadje. Dunajski vizualni umetnik Benjamin Nachtigall je poskrbel, da si to predstavo lahko vizualizirate. V ljubljanski Galeriji Ravnikar so namreč do 29. marca na ogled postavili njegovo razstavo Pametna bitja. Na njej se obiskovalec znajde sredi mrežastega lesenega okvirja, ki je poseljen z glinenimi, glaziranimi bitji, ki sedijo, se naslanjajo in obešajo nanj.

”Namesto glave imajo sadje. Inštalacija predstavlja neke vrste absurdno evolucijo, pri čemer ni jasno, ali sadeži postajajo ljudje ali ljudje postajajo sadeži. Svojevrstni nomadi so si kljub fizični bližini oddaljeni. Interakcijo med njimi nadomeščajo pametni telefoni, ki jih vneto držijo v rokah in ki so edina možnost komunikacije med njimi.” 

Mlada francoska pisateljica Christelle Dabos je s prvo knjigo sage Zrcalka, Zimska zaročenca leta 2013 postala zmagovalka natečaja Gallimars Jeunesse za najboljši prvenec, lani pa je postal Amazonova naj knjiga leta v kategoriji fantazijska književnost. Pri založbi Sanje je izšlel še roman Tri Evine hčere avtorice Elif Shafak v prevodu Maje Ropret.

Mednarodni projekt Noč knjige v središče postavlja knjigo, spodbuja branje, zaznamuje svetovni dan knjige bo v Sloveniji potekal že šesto leto.