Zgodbe umetnosti in ustvarjalcev, tokrat o okrogli mizi Zidovi med nami in projektu Javne agencije za knjiigo..

Nemški pisatelj Ingo Schulze se spominja vzklikov na protestih v Vzhodni Nemčiji pred padcem Berlinskega zidu

Letos obeležujemo 30. obletnico padca berlinskega zidu. Dogodka so se včeraj dotaknili tudi na okrogli mizi Zidovi Evrope, meje med nami: Berlin, trideset let pozneje, ki je v okviru festivala Fabula potekala v ljubljanskem Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Med sodelujočimi je bil tudi eden izmed najvidnejših predstavnikov nemške literature 21. stoletja Ingo Schulze, ki je takrat živel v Vzhodni Nemčiji, padec zidu pa je prespal.

“Sam zaradi več razlogov nikoli nisem razmišljal, da bi zapustil Vzhodno Nemčijo. Občutek mi je govoril, da sem bil na pravem mestu. Ta občutek sem še bolj ponotranjil, ko so se konec poletja 1989 spremenili vzkliki demonstrantov na ulicah. Pred tem so vzklikali “mi želimo ven”, ko pa so se prvič zaslišali vzkliki “želimo ostati tu, ampak želimo spremembe”, sem vedel, da sem jim moram pridružiti.”

S pomladjo se začenja tudi sezona največjih knjižnih festivalov. Letos bo Slovenija aktivneje sodelovala na festivalih širom Evrope, saj skušamo sistemsko uveljaviti slovenske knjige v tujini. Renata Zamida, direktorica Javne agencija za knjigo RS, je povedala, kako to počnejo.

Matevž Polajnar, Nina Zagoričnik