”Živeti sanje. Stoletnica Petra Florjančiča” je naslov gostujoče razstave na Bledu, ki ob stoti obletnici rojstva slovenskega izumitelja predstavlja njegove izume. Florjančičev opus vključuje številne nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, včasih pa je bil s svojimi zamislimi celo pred časom.
”Zvončki in trobentice” so enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti v Cankarjevem domu. Letošnji, že peti festival bo predstavil različne projekte in zasedbe. Nastopili bodo: Tori Tango, Robert Jukič, Fiver, Miha Gantar in Kombo C.

Razstava ob stoletnici Petra Florjančiča in peti festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti

Živeti sanje. Stoletnica Petra Florjančiča je naslov gostujoče razstave na Bledu, ki ob stoti obletnici rojstva slovenskega izumitelja predstavlja  njegovo na trenutke neverjetno življenje in delo.  Njegov opus vključuje številne nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, včasih pa je bil s svojimi zamislimi celo pred časom. Peter Florjančič, ki je tudi sam aktivno sodeloval pri tokratni razstavi, pravi, da ga je skozi življenje peljal pogum, radovednost in marsikdaj tudi drznost, a če bi svojih 100 let moral strniti v enem stavku potem bi bil to tale: ”Jaz sem največjo srečo na svetu imel s srečo in na pravem mestu sem bil zmerom. V sekundi na pravem mestu.”
Razstava o tem blejskem svetovljanu ki je s svojimi izumi zaznamoval življenja vseh prebivalcev tega planeta in jo je pripravil Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Uradom za intelektualno lastnino, bo v Festivalni dvorani na Bledu na ogled do 25. Marca.

Zvončki in trobentice so enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti v Cankarjevem domu.
Festival, ki ob koncu zime poteka v okviru cikla Cankarjevih torkov, je namenjen predstavitvi novih del in spodbujanju ustvarjalnosti slovenskih jazzovskih glasbenikov različnih generacij.
Letošnji, že peti festival Zvončki in trobentice bo predstavil različne nove projekte in zasedbe. Nastopili bodo: Tori Tango, Robert Jukič, Fiver, Miha Gantar in Kombo C.

Jolanda Fele, Romana Erjavec