V sklopu dogodkov Naši filmi doma, ki jih organizira Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom, je včeraj slavnostno premiero pred redno distribucijo doživel celovečerni igrani prvenec režiserja in scenarista Mihe Mazzinija.
Slovensko občinstvo si ga bo v kinematografih lahko ogledalo od četrtka, 28. februarja.

Letošnji 9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica 2019 bo v Ljubljani potekal med 27. februarjam in 2. marcem. Festival, ki ga prireja Društvo za sodobni ples Slovenije, ponuja prerez najboljše domače sodobno-plesne produkcije zadnjih dveh let.

Film Mihe Mazzinija in 9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica

V sklopu dogodkov Naši filmi doma, ki jih organizira Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom, je včeraj slavnostno premiero pred redno distribucijo doživel celovečerni igrani prvenec režiserja in scenarista Mihe Mazzinija.

Film z naslovom Izbrisana je Mazzini posnel po svojem istoimenskem romanu o samski mami, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni več v računalniških sistemih.
Na 21. festivalu slovenskega filma je Judita Franković Brdar prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Film Izbrisana je dobil vesno za najboljšo izvirno glasbo, scenografijo in najboljšo kostumografijo. Mednarodna premiera filma je bila lani novembra v Talinu, januarja letos je bil predstavljen na tržaškem filmskem festivalu, prvega marca pa bo prikazan na 47. mednarodnem filmskem festivalu – FEST v Beogradu. Slovensko občinstvo si ga bo v kinematografih lahko ogledalo od četrtka, 28. februarja.

Letošnji 9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica 2019 bo v Ljubljani potekal od jutri do sobote. Festival prireja Društvo za sodobni ples Slovenije, ponuja prerez najboljše domače sodobno-plesne produkcije zadnjih dveh let. Po mnenju selektoric Petre Pikalo iz Slovenije, Ivane Ivković iz Hrvaške in Claire Verlet iz Francije vse izbrane predstave dosegajo zelo visoko raven umetniškega izraza, so inovativne, raznovrstne ter učinkovito nagovarjajo gledalca.
Letošnja Gibanica ob glavnem programu v spremljevalnem vključuje tudi predstavitve novih knjižnih izdaj in publikacij o plesni umetnosti, okrogle mize in diskusije. Številne izmed njih bodo posvečene razpravi o institucionalizaciji sodobnega plesa v Sloveniji.

Na odprtju 9. festivala Gibanica, ki bo v jutri zvečer v Moderni galeriji, bodo podelili tudi stanovsko nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo. Letošnja nagrajenka je plesalka in koreografinja Sinja Ožbolt.

Jolanda Fele