Ob 100. obletnici rojstva slovenskega fotografa, fotoreporterja in pisatelja Edija Šelhausa bodo danes ob 18.00 v galeriji S na Ljubljanskem gradu odprli razstavo Edi Šelhaus: fotografski utrinki, Cankarjeva založba pa je predstavila pet novih del.

Legendarni fotoreporter je konec 50-tih let 20. stoletja tik pred premiero ene izmed oddaj, v objektiv ujel Frana Milčinskega - Ježka

Ob 100. obletnici rojstva slovenskega fotografa, fotoreporterja in pisatelja Edija Šelhausa bodo danes ob 18.00 v galeriji S na Ljubljanskem gradu odprli razstavo Edi Šelhaus: fotografski utrinki. 

“Poznan je bil predvsem kot vojni fotoreporter, njegove fotografije zavezniških letalcev in kasneje dramatičnega dogajanja v Trstu, kjer je bil večkrat aretiran, so se za vedno zapisala v srca slovencev.”  – kustosinja razstave Jožica Šparovec

Na tokratni razstavi na Ljubljanskem gradu so v ospredju fotografije iz časopisnega obdobja njegovega ustvarjanja, torej iz sveta filma, gledališča in RTV Slovenije.

Vinko Möderndorfer je pri Cankarjevi založbi predstavil zbirko novel Navodila za srečo, izšle pa so še štiri knjižne novosti.

Matevž Polajnar