Srečno! Tako se pozdravljajo rudarji. Zakaj, verjetno ni treba pojasnjevati. Dr. rudarskih ved Boris Salobir in njegov učenec Tadej Vohar, edini dijak četrtega letnika Rudarstva, pravita, da je jezik knapov zelo poseben. Veliko je germanizmov: lojtra, rajda, rigl, šaht, štajger, štanga … Zanimivo pa je, da rudarji nikoli ne obrekujejo svojih žena!

V Jezikanju gremo v jamo, torej v rudnik! Rudarji imajo tako kot drugi, veliko žargonskega izrazja. Poleg narečnih izrazov in izrazov, podomačenih iz nemščine, je nekaj tudi slovenskih

Srečno! Tako se pozdravljajo rudarji. Zakaj, verjetno ni treba pojasnjevati. Dr. rudarskih ved Boris Salobir in njegov učenec Tadej Vohar, edini dijak četrtega letnika Rudarstva, pravita, da je jezik knapov zelo poseben. Veliko je germanizmov: lojtra, rajda, rigl, šaht, štajger, štanga ... Zanimivo pa je, da rudarji nikoli ne obrekujejo svojih žena!

Dr. Boris Salobir: "Moja ali njegova žena, to je nekaj najboljšega, kar obstaja. In ima ime: sama. To je rudarski izraz, ženi rečemo sama. Moja sama je šla v trgovino, sama kuha kosilo ... Nikoli se ne zgodi, da bi rudar šimfal ženo."

In kdo je perkmandeljc? Škrat, ki je nekoč  z zvoki rudarje usmerjal proti rudi ali izhodu. "Perkmandeljc je opozarjal: zdaj bo lejs poknu, bejžte ven," pripovedujeta rudarja.

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj