Evropa osebno

Ljudje v Sloveniji so topli in srčni, na koncertu sem bila pogosto na robu solz

Italijanka Gabriella Colluto se je izobrazila za poklic 'tišlerke', kot temu pravi v drugem od obeh maternih jezikov. No, potem je opazila, da se da živeti tudi od petja

17554271_10155236392705712_9065666482740186356_n
Gabriella Colluto
foto: FB Profil

Gabriella Colluto je Italijanka, čeprav vse življenje živi v Švici. Pravzaprav si pravi kar Evropejka ali državljanka sveta. Njeni stari starši so iz Benečije po vojni prišli v Švico, kjer so kot poceni delovna sila gradili predore in prelaze. Gabriella se je izobrazila za poklic ‘tišlerke’, kot temu pravi v drugem od obeh maternih jezikov. No, potem je opazila, da se da živeti tudi od petja. Od roka prek džeza je prišla do diplome iz soprana na züriški Visoki umetniški šoli. Danes je operna in koncertna pevka.

“Počutim se državljanka sveta. Ker smo se veliko selili, ne čutim kakih povezav s točno določeno državo. Se pa, zanimivo, v Sloveniji počutim zelo domače. Ljudje so topli in srčni, tudi včeraj na koncertu sem bila pogosto na robu solz. V Švici so ljudje veliko bolj zadržani, vsak se zanima le zase. V Italiji pa … Italijansko govorim brez naglasa, se pa čuti, da nisem rojena tam. In to ti Italijani dajo vedeti.”