Sprehod po ženevskem salonu, ki je ta teden še odprt. Andrej Brglez je ugotovil, da izstopata predvsem dva avtomobila, ki občutno kreirata prodajne številke pri nas – Renault clio in Peugeot 208. Predvsem clio (ki je nekako tudi naš) vsaj na zunaj ne prinaša revolucionarnih sprememb, sta pa oba nova avtomobila naredila velik korak naprej, kar zadeva kvaliteto izdelave in opremljenost s sodobnimi asistenčnimi sistemi. Peugeot 208 prihaja z bencinskimi in dizelskimi motorji, pa tudi v električni verziji ter tudi s samodejnimi menjalniki, ki jih Peugeot v zadnjem času tudi pri nas že uspešno uvaja v večjih modelih. Pisane ponudbe električnih vozil smo v zadnjih letih po salonih tudi vajeni, tokrat je morda nekaj posebnega vendarle novi Audi e-tron. Gre za sicer polnokrven premijski Audi, katerega posebnost je električni pogon.

Andrej Brglez kot najpomembnejši novosti tudi za naš avtomobilski trg poudarja renault clio in peugeot 208, kot nekakšno protiutež pa Audijev premijski električni primerek e-tron

Sprehod po ženevskem salonu, ki je ta teden še odprt. Andrej Brglez je ugotovil, da sta v ospredju predvsem dva avtomobila, ki občutno ustvarjata prodajne številke pri nas – renault clio in peugeot 208. Predvsem clio (ki je nekako tudi naš) vsaj na zunaj ne prinaša revolucionarnih sprememb, sta pa oba nova avtomobila naredila velik korak naprej, kar zadeva kakovost izdelave in opremljenost s sodobnimi asistenčnimi sistemi. Peugeot 208 prihaja z bencinskimi in dizelskimi motorji, pa tudi v električni različici ter tudi s samodejnimi menjalniki, ki jih Peugeot v zadnjem času tudi pri nas že uspešno uvaja v večjih modelih. Pisane ponudbe električnih vozil smo v zadnjih letih po salonih tudi vajeni, tokrat je morda nekaj posebnega vendarle novi Audijev e-tron. Gre za sicer polnokrven premijski Audi, katerega posebnost je električni pogon.

Ženevski salon je ponudil tudi evropsko premiero nove generacije mazde3, ki je zdaj že v prodajnih salonih po Sloveniji. Drzno oblikovano, v petvratni različici ali daljši 4-vratni so jo poskušali čim bolj približati vozniku in jo s kakovostjo materialov in izdelave ter bogato opremljenostjo že na osnovni ravni opreme povzdigniti tudi med bolj prestižne. Dvolitrskemu bencinskemu in 1,8-litrskemu dizelskemu motorju se bo kmalu pridružil še novi 132-kilovatni X181, ki skuša združiti najboljše značilnosti dizla in bencina. Cena osnovne mazde3 je malenkost pod 20 tisočaki.

Opel grandland X, nismo pozabili nanj. Pred časom nas je obiskal. Ni bil prvi, saj avtomobil ni več ravno od včeraj, je pa ponudil nekaj novega in zanimivega. Najprej spomin na vse dobro, kar je prinesel grandland X. Manjši crossland še ni tako prepričljiv, grandland pa z umirjenimi in elegantnimi potezami deluje resno in urejeno. Ob ne posebno pozornost vzbujajoči, pa vseeno elegantni podobi ter privlačni in uporabni notranjosti moramo pri skoraj štiri metre in pol dolgem športnem terenskem vozilu pohvaliti tudi udobje, ki ga bodo potniki cenili, in uporaben, več kot 500-litrski prtljažnik. Novost, ki smo je bili veseli, je bila pogonska kombinacija. 1,5-litrski 96-kilovatni dizel je zdaj na voljo tudi z naprednim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom – in moramo priznati, da prestavlja diskretno in uglajeno. Tudi povprečno porabo se da spraviti pod šest litrov; ima pa tudi sistem za zmanjšanje izpustov, tako da motor ni le varčen, ampak tudi prijazen do okolja. Napovedujemo, da se bo tako opremljen grandland X lahko še kar nekaj časa uspešno upiral konkurenci.

 

Janez Martinčič