Če bi šli v Ženevo in se sprehodili po razstavnih prostorih, bi med sijočo pločevino našli kar nekaj zelo dragih primerkov. Sicer pa največ pozornosti tam kradeta novi Renault clio in Peugeot 208, vodilni možje avtomobilske industrije pa poudarjajo, da težje najdejo skupni jezik s politiko kot nekdaj. V navadi je zdaj že nekaj časa, da v Ženevi pred otvoritvijo salona razglasijo tudi Evropski avto leta. Tokrat se je zgodilo prvič, da sta po glasovanju 60 specializiranih novinarjev iz 23 držav dva avtomobila prejela enako število točk, in sicer Jaguar I-Pace in Alpine A110. Naslov je na koncu osvojil Jaguar I-Pace, ker so ga novinarji večkrat postavili na prvo mesto.

Največ pozornosti v Ženevi kradeta novi Renault clio in Peugeot 208, vodilni možje avtomobilske industrije pa poudarjajo, da težje najdejo skupni jezik s politiko kot nekdaj.

Če ste motoristi skrbno pripravili vaše prevozno sredstvo na novo sezono in se previdno spravili nanj, to še ni vse, kar vam zagotovi varno vožnjo. Vojko Safran, ki je v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem odgovoren za usposabljanje motoristov, opozarja na številne nevarnosti. Asfalt je spomladi kljub lepim dnevom še hladen, pnevmatike se dlje časa ogrevajo, na cesti so marsikje ostanki peska, tudi vidljivost je zaradi slepečega sonca pogosto slabša. Ob vsem velja še enkrat opozoriti tudi vse druge udeležence v prometu, da bodimo pozorni na motoriste, ki jih zdaj nekaj časa ni bilo videti na cestah.

Pravzaprav bi bilo precej nenavadno, da audi A6 ne bi od modela A8, ki so ga predstavili malo prej, podedoval večine tehnoloških novosti, ki jih je res nepregledno število. Elegantna, skoraj pet metrov dolga in 190 cm široka limuzina se seveda ne preriva rada po mestnih uličicah, zaživi pa na avtocestnih odsekih, kjer potniki lahko najbolj začutijo njeno uglajenost in udobje. Voznik se počuti sproščenega, ker je njegovo delovno okolje brezhibno urejeno; velik sredinski zaslon lahko prikazuje večje ali manjše merilnike in ob njih še vse drugo, v sredini armaturne plošče pa sta dva zaslona na dotik, kjer lahko upravljamo množico funkcij. Če znamo pravilno ukazovati z besedami, še dotik ni nujen.                                                                                                                                                        Če zdaj poudarjamo, kako dobrodošlo bi bilo, če bi čim prej začeli v avtomobile serijsko vgrajevati sistem za zaustavitev v sili, pa bi lahko podobno razmišljali o še enem dodatku, in sicer o aktivnih matričnih LED žarometih. Ti osvetljujejo tako, da zasenčijo le tista LED svetila, ki bi bila moteča za druge in torej ne ugasnejo celotnega dolgega snopa. Sistem deluje odlično.                                                                                                                                                                                                          Kar zadeva vozne lastnosti – oznaka 50 TDI zdaj pri Audiju pomeni opremljenost s trilitrskim 210-kilovatnim motorjem, menjalnik je samodejni 8-stopenjski. Z možnostjo različnih voznih načinov, 4-kolesnim pogonom, ogromnimi kolesi, zračnim vzmetenjem in še kopico raznoraznih sistemov (tudi z dodanim športnim paketom S-line) A6 dopušča ob elegantni in udobni tudi malo drznejšo vožnjo. Poudariti pa velja še nekaj: kljub vsem presežkom in dejstvu, da prazno vozilo tehta več kot 1800 kilogramov, pa je povprečna poraba goriva (okoli 6 litrov in pol) prav res spodobna. Ob vsem povedanem vas torej ne bi smelo presenetiti, da je cena takega avtomobila skoraj sto tisočakov …

Če bi šli v Ženevo in se sprehodili po razstavnih prostorih, bi med sijočo pločevino našli kar nekaj dražjih primerkov od prej omenjenega. Sicer največ pozornosti tam kradeta novi Renault clio in Peugeot 208, vodilni možje avtomobilske industrije pa poudarjajo, da težje najdejo skupni jezik s politiko kot nekdaj. V navadi je zdaj že nekaj časa, da v Ženevi pred otvoritvijo salona razglasijo tudi Evropski avto leta. Tokrat se je zgodilo prvič, da sta po glasovanju 60 specializiranih novinarjev iz 23 držav dva avtomobila prejela enako število točk, in sicer Jaguar I-Pace in Alpine A110. Naslov je na koncu osvojil električni Jaguar I-Pace, ker so ga novinarji večkrat postavili na prvo mesto.

Kar zadeva električna vozila – Renault jih je v ponudbo uvedel leta 2011, zdaj je v Evropi dosegel prodajno številko 200 tisoč, kar pomeni, da je skoraj vsako tretje vozilo znamke Renault. Paradna konja sta mestni avtomobil ZOE in dostavnik Kangoo Z.E.

 

Janez Martinčič