Šolske počitnice so tu ali pa za nekatere še pridejo. Naj ne bodo le nov izgovor za posedanje pred računalnikom in televizijo, otroke (in sebe) napodimo ven, na svež zimski zrak! Otroci so bili nekoč nenehno v gibanju, danes pa kakor da nimajo več časa niti za prosto gibalno igro. Prosta igra in svobodna izbira pri njej sta ključni za krepitev samopodobe in za to, da otrok odkrije, kdo sploh je. Najnovejše raziskave tudi potrjujejo povezavo med gibanjem in kognitivno sposobnostjo, še sporoča današnja oddaja o zdravju. Maja Ratej in njena gostja dr. Tina Bregant tako v tokratni Ambulanti 202 sporočata predvsem eno: Pametni se gibljejo!

Dodatne ure športne vzgoje ali vsakodnevna vadba po raziskavah pripomorejo k temu, da otroci bolje berejo, pišejo in računajo.

Šolske počitnice so tu, za nekatere pa še pridejo. Naj ne bodo le nov izgovor za posedanje pred računalnikom in televizijo, otroke (in sebe) napodimo ven, na svež zimski zrak. Otroci so se nekoč ves čas gibali, danes pa kakor da nimajo več časa niti za prosto gibalno igro. Prosta igra in svobodna izbira pri njej sta ključni za krepitev samopodobe in za to, da otrok odkrije, kdo sploh je. Najnovejše raziskave tudi potrjujejo povezavo med gibanjem in kognitivno sposobnostjo, še sporoča današnja oddaja o zdravju. Maja Ratej in njena gostja dr. Tina Bregant tako v tokratni Ambulanti 202 sporočata predvsem eno – pametni se gibljejo.

“Pri tem ima gibanje zelo pomembno vlogo. Pri igri otroci vadijo gibe, ki jih drugače ne bi mogli. Igro na igrišču si telo zapomni, možgani si zapomnijo izkušnje – recimo, če pijan voznik pridrvi okoli vogala, je zelo pomembno, kako se boš odzval. Stvari, ki si jih prej vadil na igrišču, lahko pridejo prav.”

Reden tek v gozdu, prosta gibalna igra ali pa brcanje žoge na igrišču, kot poudarja dr. Tina Bregant, ni le “izguba časa” ali “kurjenje kalorij”. Ne samo da izboljša našo telesno kondicijo, ampak tudi blagodejno vpliva na naše umske sposobnosti. Telesna vadba spodbudi sproščanje določenih snovi v možganih, ki okrepijo živčne celice in izboljšajo delovanje možganov. Dodatne ure športne vzgoje ali pa vsakodnevna vadba pa po raziskavah pripomorejo k temu, da otroci bolje berejo, pišejo in računajo.

“O tem je bila opravljena velika raziskava, ki je pokazala, da so se tisti otroci, ki so bili 60 minut telesno aktivni, bolje odrezali na akademskih testih. Teh 60 minut se ni dalo nadomestiti z dodatnimi 60 minutami akademske aktivnosti.”

Dr. Tina Bregant je o tem in še o marsičem zanimivem pisala za našo rubriko zManost.

Maja Ratej