Novice in aktualne zgodbe z vsega sveta, ki jih pripravljajo naši dopisniki in sodelavci. 18. vzporednik je pogovor s poročevalci iz vseh večjih evropskih in nekaterih svetovnih prestolnic. Tokrat je Damjan Zorc poklical v Rim Janka Petrovca.

Papež Frančišek je v ponedeljek najavil, da bo čez eno leto odprl arhive iz obdobja 2. svetovne vojne

Politična situacija v Italiji ni rožnata, pravi dopisnik iz Rima Janko Petrovec, stranke namreč kot po tekočem traku izgubljajo podporo, kot rešilno bilko pa marsikatera vidi bližajoče evropske volitve.

“Leto dni po volitvah mirno lahko rečem, da je Italija bolj šibka, bolj ranljiva, bolj zadolžena in bolj osamljena.” 

Papež Frančišek je v ponedeljek najavil, da bo čez eno leto odprl arhive iz časa pontifikata Pija XII (1939 – 1958), torej iz obdobja 2. svetovne vojne.

“Gre za milijone listov in dokumentov, vendar se ne smemo prenagliti z napovedmi, kaj bo v njih. Zgodovinarji bodo predvsem iskali razloge za vztrajni papeški molk na temo pregona judov.”

Obisk Benetk vas bo po 1. maju 2019 stal tri evre na dan, s prihodnjim letom pa se bo ta na z ljudmi zasičene dni dvignil na deset evrov. Karneval vas bo torej naslednje leto konkretno udaril po denarnici, ima pa Italija veliko drugih zanimivih karnevalskih mest, kjer bo obisk še vedno zastonj.

Damjan Zorc