Ta teden zaznamujemo natančno 250 let, odkar je James Watt dobil potrjen patent za svojo izboljšano različico parnega stroja. Z novostjo je sprožil industrijsko revolucijo in s tem napredek, pa tudi prve težave modernega časa. Pogovarjali smo se s profesorjem na ljubljanski Fakulteti za strojništvo dr. Mihaelom Sekavčnikom.

Mineva 250 let od razmaha parnih strojev. James Watt je svet zaznamoval z izboljšavo, ki je vplivala na industrijski razvoj in jo številni primerjajo z izumom kolesa ali pa tiska

Ta teden zaznamujemo natančno 250 let, odkar je Škot James Watt dobil potrjen patent za svojo izboljšano različico parnega stroja. Z novostjo je sprožil industrijsko revolucijo, ki je svetu prinesla napredek in blaginjo, obenem pa prve probleme modernega časa. Watt sicer parnega stroja ni iznašel, ga je pa izboljšal za široko uporabo. O revolucionarnosti parnega stroja se je Maja Ratej pogovarjala s profesorjem na ljubljanski Fakulteti za strojništvo dr. Mihaelom Sekavčnikom.

Wattu je pri izdelavi stroja izdatno pomagal Matthew Boulton iz Birminghama. Prav ta naveza dveh umov, enega iz sveta tehnike in drugega iz podjetništva, ki je v stroju spregledal, da gre dejansko za trženje moči, je pripomogla k velikanskemu in skoraj takojšnjem razmahu parnih strojev.

 

Maja Ratej