Cederama

Tallies – Tallies

Prva sveža letošnja pa že tako opojna

Zgodnje navadno niso najbolj zrele, so pa še kako slastne. Če pa še to ne, pa se nam vselej zdi zelo imenitno, da jih imamo. Najprej med prsti, ko splakujemo prvo berivko, med zobmi, ko grizemo v prve češnje, ali pač v grlu, po tem, ko nazdravimo s prvim beaujolaisom.
Vsako leto je tako. Vsak januar v prvem paketu novih albumov postreže z mešano rundo. Toda eden od te skromne bere je vedno odličen.

Drži sicer, da se kasneje bolj redko spomnimo prvih pravih Cederam v novem letu. Francis & The Lights so to vlogo prevzeli lani, You Me at Six predlani in povratniki Suede z albumom Night Thoughts na začetku leta 2016 ter Archive še leto pred njimi, in tako nazaj. Imajo ti izvajalci kaj skupnega? Na prvi posluh niti ne. A če pomislimo drugič, pa morda res. Izraz večine je poetični, zasanjani rock.

Kanadčani Tallies so prav te sorte. Njihovi songi se tako organsko ujemajo s prizori zimsko utrujene poljane in polarno sivino oblakov nad njo. V Cederami sledi predstavitev prvega istoimenska albuma zasedbe, ki jo bodo z svojo takoj želeli imeti romantiki v srednjih letih ali navijači pred dvajsetimi leti priljubljenih bendov The Crannberies, Mazzy Star ter The Cure in The Smiths. Pa še marsikateri hipster poleg teh. Kako posrečeno, kako zelo navdušujoče.