Sonda pretela 6,6 milijarde km oddaljeno telo Ultima Thule na robu Osončja in na Zemljo že pošilja fotografije

Medtem ko je bilo danes na našem planetu vse v znamenju začetka novega kroga okrog Sonca, je daleč stran, na robu Osončja, padlo več rekordov. Nasina Sonda New Horizons je po 13 letih potovanja zjutraj ob 6.33 po našem času dosegla telo Ultima Thule, najbolj oddaljen objekt v zgodovini raziskovanja vesolja. Raziskovalci pri projektu se nadejajo, da bo misija prinesla nove podatke o robnih predelih Osončja in s tem tudi njegovih začetkih.

Več o najnovejših podrobnostih si lahko preberete tukaj.

Sonda New Horizons, ki so jo v vesolje izstrelili leta 2006, je največ pozornosti pritegnila desetletje pozneje, ko je dosegla Pluton, njen novi cilj na poti pa je nedavno odkrito telo z nekaj deset kilometri v premeru, ki so ga poimenovali Ultima Thule, kar v prevodu pomeni kraj za mejami znanega sveta. Telo leži na oddaljenosti 6,6 milijarde kilometrov od Zemlje v asteroidnem območju Kuiperjevega pasu za Neptunom. “Približali se bomo izjemno dobro ohranjenemu telesu, ki kot neke vrste zamrznjena časovna kapsula hrani podatke o rojstvu Sončnega sistema,” je pred dnevi dejal glavni raziskovalec na misiji New Horizons Alan Stern.

Misija je v marsičem rekordna, med drugim tudi v tem, da so med obletom telesa Ultima Thule izvedli najbolj oddaljene znanstvene meritve in fotografiranje v zgodovini raziskovanja vesolja. Raziskovalka pri misiji Kelsi Singer je ob tem povedala, da so “zagnali vse instrumente, da bi z njimi med obletom dobili čim več podatkov o plinski sestavi Ultime Thule in na Zemljo poslali karseda podrobne fotografije.” Prve fotografije dobre ločljivosti objekta lahko na Zemlji pričakujemo že v dnevu ali dveh.

Ultimo Thule so sicer odkrili junija 2014 z vesoljskim teleskopom Hubble, njeno leto naj bi bilo dolgo 296 zemeljskih, okrog naše zvezde pa kroži po skoraj popolni krožnici.

 

Maja Ratej