Je prevajalec, ki se ukvarja še s scenaristiko, občasni kolumnist, nekdanji radijec in sploh zanimiv lik. V slabih petih letih bivanja v Berlinu je Matjaž Juren Zaza zamenjal deset služb. Najprej je delal v klicnem centru, od koder je v neizprosnih delovnih pogojih za minimalno plačo prodajal stacionarne telefonske priključke – leta 2015. Nato je kar nekaj let delal kot vodnik t. i. pub crawlov, tj. nočnih pivskih pohodov po berlinskih beznicah v večjih skupinah.

Matjaž Juren Zaza je turiste ponoči spremljal po barih in pri tem skrbel za primerno alkoholiziranost; to je bila ena od njegovih desetih služb v petih letih

Matjaž Juren Zaza je prevajalec, ki se ukvarja še s scenaristiko, občasni kolumnist, nekdanji radijec in sploh zanimiv lik. V slabih petih letih bivanja v Berlinu je zamenjal deset služb. Najprej je delal v klicnem centru, od koder je v neizprosnih delovnih pogojih za minimalno plačo prodajal stacionarne telefonske priključke – leta 2015. Nato je kar nekaj let delal kot vodnik t. i. pub crawlov, tj. nočnih pivskih pohodov po berlinskih beznicah v večjih skupinah.

“Moja najmanjša skupina je bila irska družina, dva sinova ter oče in mama, največja skupina pa je štela 125 norečih in pijanih ljudi, ki jih je bilo treba dostaviti z enega konca mesta na drugega.”

Za Berlin sicer pravi, da je precej grdo, umazano, neurejeno in nekonsistentno mesto, zmes različnih arhitektur. “Ampak draž se skriva pod povrhnico. Gre pa po mojem za fundamentalen občutek svobode v tem mestu, ljudem preprosto ni mar za to, kar si, kdo si. S tem je povezan tudi neki občutek intime, ki ga doma nisem imel. Še v Ljubljani vedno nekoga poznaš, hodiš po istih krajih, v Berlinu pa tega ni. Tukaj ima človek lahko svoj mir, če ga hoče imeti.”

Mitja Peček