Ksenija Trs je že 26 let knjižničarka v Mariborski potujoči knjižnici. Tako je zavzeta, da ji je neki par celo pustil ključe svoje hiše. Ko sta bila knjigoljuba odsotna, jima je nastavljala knjige. “Ko vstopi bralec na bibliobus, ko vidiš tisti žar v očeh in te objame: samo, da ste tukaj, da ste prišli. Ko mi zaupajo, naj jim poiščem čtivo, to je največji kompliment, kar ga lahko dobim kot knjižničarka. Domov res odhajam fizično utrujena, ker je ogromno prenašanja knjig, ampak psihično sem pa na plafonu!”

Ksenija Trs je že 26 let knjižničarka v Mariborski potujoči knjižnici. Tako je zavzeta, da ji je neki par celo pustil ključe svoje hiše. Ko sta bila knjigoljuba odsotna, jima je nastavljala knjige.

Ksenija Trs je bila zmeraj strastna bralka, v prostem času piše pesmi in scenarije, vrtnari in promovira bralno kulturo. Najraje pa izposoja knjige na bibiliobusu, potujoči knjižnici. Prav zato je tako posebna: obožuje svoje delo! “Enostavno se mi zdi, da dobiš takšno službo, loterija življenja. In se mi zdi, da moram to nekako vrniti.”

“Ko vstopi bralec na bibliobus, ko vidiš tisti žar v očeh in te objame: samo, da ste tukaj, da ste prišli. Ko mi zaupajo, naj jim poiščem čtivo, to je največji kompliment, kar ga lahko dobim kot knjižničarka. Domov res odhajam fizično utrujena, ker je ogromno prenašanja knjig, ampak psihično sem pa na plafonu!”

Pripoveduje, kako je že kot majhna deklica varčevala dinarje za knjige, kako je soseda pod vtisom knjižnih prigod kavbojcev in indijancev privezala na drevo in o zabavnih prigodah na delovnem mestu.

Uršula Zaletelj