Štiri nova literarna dela v zbirki Piramida predstavlja mariborska založba Litera: Ljubljanske ulice avtorja Jurija Hudolina, roman Sarivala Sosiča Jaz sam, prvi leposlovni roman Sama Ruglja Resnica ima tvoje oči in romaneskni prvenec Jedrt Lapuh Maležič z naslovom Vija vaja ven.
''Prisotnost svetlobe'' je naslov dveh samostojnih razstav, posvečenih Eliu Ciolu in Stefanu Ciolu, s katerima je KUD Art Stays na Ptuju odprl novo razstavno sezono, namenjeno dialogu sodobnih umetnosti.

Ljubljanske ulice, Jaz sam, Resnica ima tvoje oči, Vija vaja ven ... Prisotnost svetlobe

Mariborska založba Litera je v zbirki sodobnega slovenskega leposlovja Piramida izdala štiri romane.

Ljubljanske ulice je naslov novega dela pesnika, pisatelja, prevajalca, scenarista, urednika in publicista Jurija Hudolina. Vsestranski ustvarjalec v novem romanu pripoveduje osebno zgodbo, povezano z Ljubljano in njenimi ulicami.

Avtor odmevnega prvenca Starec in jaz, nominiranega za nagrado kresnik, Sarival Sosič, je svoje novo delo naslovil Jaz sam. Naslov Jaz sam nas poveže s prvim romanom Starec in jaz (2017). Jaz sam se ukvarja z otroštvom do starca, Starec in jaz pa v dečkovo samoto mladosti spusti starca, pravega prijatelja, učitelja in glasbenika.

Samo Rugelj, urednik, založnik, publicist in pisatelj, se je v svojih dozdajšnjih knjigah, nazadnje v lani izdanih Triglavskih poteh, po večini posvečal izpovedni temi in žanru stvarne literature, mejo fikcije pa je začel prestopati v knjigi Na dolge proge. Njegov prvi leposlovni roman ima naslov Resnica ima tvoje oči. z zgodbo še vedno vitalnega elektroinženirja Mihe Premrla, ki umirjeno živi z svojo dolgoletno ljubeznijo Mijo, in ki se mu se ob koncu koledarskega leta približuje delovna upokojitev …

Vija vaja ven je naslov romanesknega prvenca Jedrt Lapuh Maležič. Po dveh zbirkah kratkih zgodb nas njen roman popelje na pot duhovnosti in razsvetljenstva in nato njunega širjenja … z junakinjo, ki najprej odide v Indijo.

Ptujska mestna galerija gosti prvo izmed letošnjih razstav. Tokrat so na ogled postavili dela italijanskih fotografov – Stefana in Elia Ciola. Oče in sin v dveh samostojnih razstavah prikazujeta svoj lasten odnos do svetlobe, senc in različnih krajev. Iz tega izvira tudi naslov razstave: Prisotnost svetlobe.

 

Danijel Poslek, Jolanda Fele