''Ta nesrečni rod'' – prva slovenska uprizoritev trilogije večkrat nagrajene britanske dramatičarke, režiserke in scenaristke Zinnie Harris v prevodu Tine Mahkota in režiji Ivane Djilas bo nocoj premierno na ogled na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega.
Na sprehod ob Ljubljanici pa popelje na novo odprta fotografska razstava fotoreporterja Bojana Velikonje, ki je na ogled v Mali galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani.
V pokrajinskem muzeju Koper so sinoči odprli razstavo Živa krajina Krasa, ki je povzetek čezmejnega projekta iz leta 2015. V njem so sodelovale ustanove in posamezniki iz Slovenije in Italije, vodila pa ga je Univerza na Primorskem. Razstavo, ki je potujočega značaja, so si že ogledali na drugi strani meje.

Gledališka premiera in razstavi

Ta nesrečni rod – prva slovenska uprizoritev trilogije Zinnie Harris v prevodu Tine Mahkota in režiji Ivane Djilas bo nocoj premierno na ogled na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega.

Večkrat nagrajena britanska dramatičarka, režiserka in scenaristka Zinnie Harris se v trilogiji Ta nesrečni rod, ki sledi zgodbi Ajshilove Oresteje, zelo temačnemu portretu Tantalovega rodu, ki se sicer vrti okoli človeške, po večini moške objestnosti in napuha, posveti predvsem ženskam te od bogov preklete rodbine. Njena aktualna predelava klasičnega besedila antičnega izročila bistveno ne spreminja, ga pa na novo osvetli in nadgradi v sodobnost ter nas z nesrečno rodbino popelje v labirint temne strani človeške psihe, ki se v tisočletjih, ki so minila od časa starih Grkov, ni kaj dosti spremenila. Bolj kot krvava dejanja žrtvovanja in maščevanja jo zanimata teža in razsežnost (po)dedovane travme.

Na sprehod ob Ljubljanici pa popelje na novo odprta fotografska razstava večkrat nagrajenega fotoreporterja Bojana Velikonje. Črno-bele fotografije prikazujejo utrip in življenje na reki in ob njej, dogodke, kot je bila 30-letnica navijaške skupine Green Dragons, na ogled je tudi fotografija zlatega prinašalca, ki se vsak dan za nekaj deset minut pomudi pod Brdarjevim kipom volka na Petkovškovem nabrežju. Razstavo Ljubljanica si lahko v Mali galeriji Cankarjevega doma ogledate do 10. marca.

Potujoča razstava Živa krajina Krasa prikazuje človekovo delo, ki je skozi čas spreminjalo podobo kulturne krajine Krasa. Območje je predstavljeno tako z vidika materialne dediščine kot tudi nesnovne in mitične. V ospredju je več tematskih sklopov, kot so zgodovinski zemljevidi Krasa, odprti prostori kraške krajine, suhozidna gradnja ter mitsko-folklorna parka v Rodiku in Gropadi.
Razstava Živa krajina Krasa, ki so jo sinoči odprli v Pokrajinskem muzeju v Kopru, je povzetek čezmejnega projekta iz leta 2015. V njem so sodelovali ustanove in posamezniki iz Slovenije in Italije, vodila pa ga je Univerza na Primorskem. Razstavo, ki je potujočega značaja, so si že ogledali na drugi strani meje.

Jolanda Fele, Veronika Gnezda