Zgodbe umetnosti in ustvarjalcev. Kaj prinaša prvi konec tedna leta 2019?

Filmske zgodbe v začetku novega leta v Slovenski Kinoteki

Veliki vestern Sergia Leoneja Bilo je nekoč na Divjem zahodu je odprl novo leto v Slovenski Kinoteki.

Raznovrstni kinotečni cikli, rubrike in pokloni z izborom filmov različnih žanrov iz različnih obdobij sooblikujejo januarski in februarski program. Med njimi bodo tudi: ”In memoriam” s poklonom velikanoma, režiserju Bernardu Bertolucciju in igralki Mileni Dravić, v Fokusu bo von Trierjev svet dobrega in zla, filmi cikla Družinske vezi bodo na razne načine razkrivali, da kri res ni voda, a da osnovno celico družbe in ekonomije pogosto tvori več kot le skupni genski zapis.

V stalni rubriki Kultivator lahko gledamo filme, ki na tak ali drugačen način pišejo zgodovino filma, a po splošnem “kanonu” niso zapisani z velikimi črkami. To soboto pripravljajo maraton Gospodarja prstanov.

V kinotečnih rubrikah so na ogled tako filmske klasike kot sodobna filmska produkcija.
V Kinoteki tudi verjamemo, da zgodovine filma ne pišejo samo stari in pa zelo stari filmi, pač pa tudi sodobni filmi in da je vsak sodoben film nov stavek v zgodovini filma. Zato imamo na programu tudi marsikdaj kak sodoben film,” pravi Varja Močnik, urednica filmskega programa v Slovenski Kinoteki.
V prvih dveh mesecih bo na ogled program kratkih filmov Filofesta, ki bo predstavil študentske filme. Priznanje Franceta Brenka za izjemne dosežke na filmskem področju za leto 2018 bo prejel slovenski režiser, ki živi in deluje v Pragi,  Olmo Omerzu. Četrtkovi podelitvi nagrade bo sledila projekcija Omerzujevega tretjega celovečernega filma Zimske muhe. 19. januarja pa se bo začel program sodobnih plesnih filmov.

V še sveži rubriki Kinotečne matineje z žanrsko in tematsko raznovrstnimi filmi za različne starostne skupine bodo 13. januarja na kinotečnem platnu najmlajšim predvajali risanke o Krtku in Čričku.

Jolanda Fele