Scenarij za leto 2050 je lahko tudi takšen: vsi imamo modre oči in smo svetlolasi. V laboratorijih poleg elitnih posameznikov vzgajamo tudi organe, ki nam jih v telo uspešno presadijo roboti. Ti seveda za nas skrbijo v domovih za ostarele, kjer slavimo 100-letnico, ali pa smo morda že celo nesmrtni. Realnost ali fikcija?

V Ordinaciji doktorice Prihodnost raziskujemo realne in futuristične možnosti za razmah medicine. V prvi epizodi spoznavamo izzive sodobne kirurgije. V Celju smo sodelovali pri robotski operaciji, se v Ljubljani srečali z ustvarjalcem nosov iz obstoječih tkiv ter se pogovarjali z nemškim zdravnikom, ki raziskuje možnosti presaditve živalskih organov v človeka.

Sogovorniki:

- Sandi Poteko, urolog, ki je izvedel že dva tisoč robotskih operacij
- Dr. Uroš Ahčan, kirurg, ki je ustvaril nov nos iz kosti in mehkih tkiv
- Dr. Bruno Reichart, srčni kirurg, ki je prvi v Nemčiji opravil presaditev srca
- Prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, predstojnica Inštituta za zgodovino medicine

Avtorica serije Ordinacija dr. Prihodnost je Maja Stepančič

Sodelovali smo pri robotski operaciji, se srečali z ustvarjalcem nosov iz obstoječih tkiv ter se pogovarjali z zdravnikom, ki raziskuje možnosti presaditve živalskih organov v človeka

Dobrodošli v Ordinaciji dr. Prihodnost, novi seriji Frekvence X o strokovnih in etičnih izzivih medicine prihodnosti. V prvi epizodi se posvečamo sodobni kirurgiji. Od blizu spoznavamo izdelovanje novih telesnih delov iz že obstoječih tkiv, vse večji razmah robotskih operacij in presaditev organov iz živali v človeka.

Ekipa urologa dr. Sandija Poteka je v Celju opravila že skoraj dva tisoč neinvazivnih operacij prostate. Podaljšana roka kirurgov je robot Da Vinci, operacije potekajo povsem brez krvi, pacienti okrevajo veliko hitreje. Robotske operacije imajo v medicini svetlo prihodnost.

Naši strokovnjaki so pred kratkim iz kosti in mehkih tkiv iz podlakti ob pomoči 3D-modela ustvarili nos. To pomeni pomemben mejnik v rekonstrukcijski kirurgiji. Dr. Uroš Ahčan se s kolegi že pripravlja na presaditev novega nosu. Ta, nekoliko poenostavljeno povedano, raste na pacientovi roki.

V laboratorijih lahko vzgojijo tudi tkiva za oblikovanje novega uhlja, veliko težje pa je umetno ustvariti funkcionalne organe. Zato so še vedno najbolj realne presaditve organov. V Sloveniji letno opravijo do sto presaditev, potrebe pacientov so veliko večje. Ugledni nemški srčni kirurg dr. Bruno Reichart zato razmišlja o alternativah: pred kratkim je s svojo ekipo uspešno presadil prašičje srce v telo pavijana. Je naslednji človek?

Sogovorniki:

Scenarij za leto 2050 je lahko tudi takšen: vsi imamo modre oči in smo svetlolasi. V laboratorijih poleg elitnih posameznikov vzgajamo tudi organe, ki nam jih v telo uspešno presadijo roboti. Ti seveda za nas skrbijo v domovih za starejše, kjer slavimo 100-letnico, ali pa smo morda že celo nesmrtni. Realnost ali fikcija?

V Ordinaciji doktorice Prihodnost raziskujemo realne in futuristične možnosti za razmah medicine. V petih epizodah bomo med 10. januarjem in 7. februarjem predstavili najbolj drzne ideje najbolj naprednih slovenskih in tujih strokovnjakov, hkrati pa medicinske izzive postavljali tudi v družbeni in etični koncept. Pri razmislekih nam bodo pomagali tudi bolniki, pogovarjali se bomo tako s starostniki kot mladostniki.

Vsak četrtek ob 12.00 na Valu 202 in v posebnih razširjenih podkastih.

Fotogalerija in video z robotske operacije v SB Celje:

O vse večjih možnostih in izzivih pri rekonstrukcijski kirurgiji, o ksenotransplantacijah ter tudi morebitnih etičnih vprašanjih na tem področju in o sodobnih kirurgih, katerih podaljšana roka so roboti, #zdaj v #OrdinacijaDrPrihodnost ?‍⚕V ŽIVO ▶️ https://t.co/siSg4M7Qwn pic.twitter.com/NKXGE8V1uL

— Frekvenca X (@FrekvencaX) January 10, 2019

Maja Stepančič