Globalna vas

V službo se vozi z avtomobilom z zatemnjenimi stekli, saj bi bilo drugače prenevarno

Jan Miklavc je po opravljanju prakse zaradi ljubezni ostal v Gvatemali

Jezero Atitlan
Foto: Jan Miklavc
foto: Jan Miklavc (osebni arhiv)

Gost tokratne oddaje Globalna vas je eden zelo redkih, če ne edini Slovenec, ki živi v Gvatemali. Natančneje v enako imenovani prestolnici, ki je eno najnevarnejših mest na planetu. Po neuspeli kandidaturi za župana v Brdih, od koder prihaja, je v eni najnevarnejših prestolnic na svetu opravil devetmesečno prakso na tamkajšnjem predstavništvu Evropske unije, nato pa mu je ljubezen prekrižala prvotni načrt vrnitve v domovino. V službo se, čeprav je zelo blizu njegovemu domu, vozi izključno z avtomobilom z zatemnjenimi stekli, saj bi bilo tako peš kot tudi z javnim prevozom prenevarno.

V Gvatemali iz svojega bloka vidim stolpnico, v kateri delam. Nekoč sem vprašal sodelavce, ali se lahko sprehodim do tja, saj je le 15 minut peš. Rekli so mi: “Poskušaj, ampak mislimo, da po 200 metrih ne boš imel več računalnika, telefona, denarnice in zna se zgoditi, da boš ostal tudi brez oblek.”  

O tem, kako to, da še ni našel časa oz. priložnosti za obisk največje piramide na svetu, ki so jo tam zgradili Maji, in zakaj bi bilo pošteno, da Slovenci kdaj pa kdaj pogledamo tudi onkraj državnih meja, ko nas prime, da bi bentili čez dolgotrajne in nadležne birokratske postopke.