Ime tedna

Hematolog prof. dr. Samo Zver

"Naš oddelek, naše osebje, mašinerija je vrhunska, ni pa vrhunska naša ambulanta, ker so zidovi pretesni"

photo_611841_20190121_4
foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Ime tedna je postal prof. dr. Samo Zver, predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo UKC, na katerem so pred natanko 30 leti opravili prvo zdravljenje s presaditvijo krvotvornih matičnih celic pri nas. S presaditvijo kostnega mozga so do takrat neozdravljive bolezni začeli uspešno zdraviti, do zdaj pa so skupaj pomagali več kot 2000 bolnikom.

“Ko vidim, da ima nekdo svojo družino, da ima možnost živeti iz tiste krvne bolezni, ki je res divja, normalno življenje. Zame je to nekaj neprecenljivega, kar lahko ponudimo. In to delamo.”

Kandidatki za ime tedna sta bili tudi:

Andreja Humar, pobudnica civilne iniciative Seča, ki je pred četrt stoletja začela opozarjati na sramotne razmere v Jernejevem kanalu, pokopališču zapuščenih plovil in oazi nezakonitih privezov. Prejšnji teden so iz njega potegnili prvih nekaj plovil, še vedno pa ostaja nedorečena namembnost območja.

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, pobudnica lanske kampanje #jaztudi; zdaj v peticiji zahteva spremembo definicije posilstva v kazenskem zakoniku. Peticijo, ki jo je v nekaj dneh podpisalo več kot 5000 ljudi, je spodbudila oprostitev storilca kaznivega dejanja posilstva, ker je silo uporabil šele, ko se je žrtev zbudila.

 

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).