Frekvenca X

150 let periodnega sistema elementov

Periodni sistem elementov je v poldrugem stoletju od prve predstavitve postal eden najbolj prepoznavnih grafičnih simbolov znanosti

IMG_20190211_085349
Skodelica s periodnim sistemom elementov, iz katere dr. Iztok Turel vsak dan pije zeleni čaj
foto: Jan Grilc / Val 202

Legenda pravi, da je ruski znanstvenik Dmitri Mendelejev pred 150 leti idejo zanj dobil v sanjah. Periodni sistem elementov je do danes postal eden najbolj prepoznavnih grafičnih simbolov znanosti. Ob prvi predstavitvi je bilo na njem 61 elementov, danes jih je 118, periodni sistem pa je še vedno povsem enako uporaben.

“Periodni sistem je zelo razumljiv, enostaven, logičen, predvsem pa je ljudi navdušilo to, da je imel napovedno moč. Mendelejev je leta 1869 napovedal lastnosti nekaterih elementov, ki so jih odkrili šele v naslednjih desetletjih.” – dr. Iztok Turel

O njegovi zgodovini, odkrivanju novih elementov in tudi o tem, kako se je periodni sistem preselil tudi v popkulturo se v Frekvenci X pogovarjamo z navdušenci, ki periodni sistem nosijo v denarnici, ga imajo odtisnjenega na skodelici ali o njem že celo desetletje snemajo video vsebine.

Na družabnih omrežjih smo iskali čim daljše slovenske besede, sestavljene iz simbolov za elemente na periodnem sistemu. Vaše najdbe smo zbrali na tej povezavi!

Gosta:

Dr. Martyn Poliakoff, Univerza v Nottinghamu (VB), ki že deset let ustvarja Periodic Videos

“Nov element ustvarijo tako, da pospešijo lažji atom in z njim trčijo v težjega. Neka deklica mi je nekoč rekla, da je to nekako tako, kot da bi jabolko vrgli v bučo in bi dobili lubenico.”

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

 

Dr. Iztok Turel, ljubljanska Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo