Hande Senguler je bila rojena v Turčiji, nekaj let je živela v Združenih državah Amerike, njen trenutni dom pa je Strasbourg, kjer zadnji dve leti študira sociologijo. Je kritična opazovalka tako francoske kot turške družbe, v obe se tudi aktivno politično vključuje vendar pravi, da v Franciji svoj aktivizem izraža veliko lažje kot v svoji domovini. Kako s svojim kolesom ozavešča mlade o politični participaciji po Strasbourgu, je Gašperju Andrineku povedala v oddaji Evropa posebno.

Hande Senguler je živela v treh različnih državah in v treh različnih demokracijah

Hande Senguler je bila rojena v Turčiji, nekaj let je živela v Združenih državah Amerike, njen trenutni dom pa je Strasbourg, kjer zadnji dve leti študira sociologijo. Je kritična opazovalka tako francoske kot turške družbe, v obe se tudi aktivno politično vključuje vendar pravi, da v Franciji svoj aktivizem izraža veliko lažje kot v svoji domovini.

Občutek ima, da se mora oddaljiti od tistega, kar Turčija ta hip predstavlja v svetu: “Ljudje sicer mislijo, da je Turčija nevarna, če jo obiščemo, vendar vedno rečem, da je izjemna turistična točka. Tudi sama rada grem tja kot turistka, je pa tam zelo težko živeti.”

V Turčiji je nemogoče, da bi spremenili mišljenje ljudi, tukaj pa je, zato to poskušam ves čas. Poleg tega pa poskušam, da ne govorim o stvareh, ki jih ne poznam oziroma o njih nimam dovolj znanja, povsem priznam, kdaj nečesa ne vem. To pa ustvarja dialog, kar je zelo humano.

Gašper Andrinek