APM

Prihodnost je digitalni radio

EU je pred kratkim izdala direktivo, po kateri bodo čez dve leti morali imeti vsi avtomobili serijsko vgrajene DAB sprejemnike

DAB radio
foto: Wikipedia

DAB sprejemnik dandanes v avtomobilih ni več redkost, je pa EU pred kratkim naložila članicam, da v dveh letih prilagodijo zakonodajo, po kateri bodo morali biti vsi avtomobili v prodaji serijsko opremljeni z radii, ki bodo sprejemali digitalni signal. Ta omogoča nemoten in kvaliteten sprejem, večjo izbiro programov in še nekatere dodatne funkcije. Z digitalnim signalom je v Sloveniji trenutno pokritih 89 odstotkov avtocest in hitrih cest in 70 odstotkov gospodinjstev. Največja uporabnost sistema pa se kaže v avtomobilih – če torej danes kupujete avto, bodite pozorni tudi na sprejemnik, opozarja vodja organizacijske enote Oddajniki in zveze RTV Miran Dolenec.

Mazde nas res redno obiskujejo in tako tudi sproti lahko nadzorujemo, kaj prinašajo. Šestico so prenovili. Morda je za mnoge njen razred zadnje čase postal manj zanimiv in so presedli v križance in športne terence, ki se ponujajo za vsakim vogalom, a če vam malce nižje sedenje še ni nadležno, potem je Mazda6 lahko konkurenčna. Osvežitev je elegantnemu karavanu v atraktivni rdeči kovinski barvi prinesla nove žaromete z LED tehniko in samodejnim zasenčenjem, nekaj kozmetičnih sprememb je tako na karoseriji kot v notranjosti, sicer pa pri Mazdi ob prostornosti in udobju (čeprav je tega zaradi velikih koles in nizkopresečnih gum na negladkih površinah manj) stavijo na kvalitetne materiale in skrbno izdelavo – tu ni popuščanja. Kupec že v osnovi dobi veliko opreme, z nivojem Revolution še več. Jasno, avtoradio je prilagojen za sprejem digitalnega signala.

2,2 litrski 110 kilovatni turbodizel je dovolj zmogljiv, z dodatkom Ad Blue tudi prilagojen novim standardom, kar zadeva povprečje porabe tudi več kot soliden. Skratka, avtomobil, ki se bo predvsem na daljših potovanjih nedvomno še kar nekaj časa dobro držal.

Za tri številke manjša oziroma 40 cm krajša je Mazda3, ki pa ji kljub vsemu ne moremo oporekati pomanjkanja prostornosti in udobnosti. Podobno kot pri večji Mazdi6 bi lahko ugotovili, da je niso zadele korenite spremembe, je pa pridobila nekatere nove tehnologije, ki so kar nujne, da lahko drži korak s konkurenco. Tudi trojka se sedaj postavlja z novimi LED žarometi, projicirnim prikazovalnikom nekaterih informacij pred voznikom, pa ogrevanim volanom in kvalitetnejšimi materiali. Tudi ta model je zdaj opremljen s sistemom GVC, ki aktivno nadzoruje dogajanje pod kolesi. Pri mazdah vedno radi omenjamo, da se še vedno uspešno upirajo trendu zmanjševanja prostornin in prav v testni trojki so dokazali, da je 88 kilovatni dvolitrski bencinski motor lahko sicer ne pretirano a povsem dovolj zmogljiv in dokaj varčen – s porabo okoli šestih litrov. Kljub nekaterim novim tehnologijam in pridihu modernosti bi za Mazdo3 na koncu rekli, da vabi kupce, ki ne iščejo prav vseh potrebnih in nepotrebnih dobrot na kupu, ampak bi radi zelo soliden in zanesljiv avtomobil.

Kitajski Huawei je v evropski patentni urad vložil patent za sistem, ki zaznava, ali je v avtonomni avtomobil sedel vinjen ali zadrogiran voznik. Pred pol leta je podoben sistem predstavil Uber, nauk zgodbe je, da samovozeči avtomobili vendarle ne bodo dovoljevali, da se bomo vozili pijani.

Londonsko letališče Gatwick je svoje parkirišče za dolgotrajno parkiranje opremilo s parkirnim robotom, ki avtomobile parkira tako na gosto kot jih voznik nikoli ne bi mogel. Na površino, ki je doslej sprejela 170 parkirnih boksov, bo robot stlačil kar 270 avtomobilov.

Zadnjič smo poročali o sodelovanju Volkswagna in Forda na področju gospodarskih vozil, a kaže, da ne bo ostalo samo pri tem. Volkswagnov šef za strateške odločitve je namreč za nemški časnik Tagesspiegel uradno povedal, da bo koncern svojo električno platformo ponudil tudi drugim znamkam.