Teme, dogodki povezani s področjem mobilnosti, o katerih se bo letos zagotovo veliko govorilo: dolgi letalski leti bodo postali najcenejši v zgodovini – zaradi dveh novih letališč na Kitajskem in v Turčiji ter zaradi subvencij, ki jih države nudijo letalskim prevoznikom pri nabavi goriva - da bi povečale turistični priliv.
Kitajci bodo nadaljevali z ekspresno gradnjo hitrih železnic, ki omogočajo hitrosti vlakov tudi preko 250 km/h. Imajo jih že 27.000 kilometrov - do leta 2025 naj bi jih zgradili še dodatnih enajst tisoč. 500 let po smrti genijalnega Leonarda da Vincija se bo v prodaji pojavil prvi avto-helikopter. Zakaj omenjamo da Vincija? Ker je to tehnično domislico imel že on.

Kitajci imajo že 27 tisoč kilometrov hitrih železnic, ki omogočajo hitrosti vlakov tudi preko 250 km/h. Do leta 2025 jih bodo zgradili še 11 tisoč kilometrov

Teme, dogodki povezani s področjem mobilnosti, o katerih se bo letos zagotovo veliko govorilo: dolgi letalski leti bodo postali najcenejši v zgodovini – zaradi dveh novih letališč na Kitajskem in v Turčiji ter zaradi subvencij, ki jih države nudijo letalskim prevoznikom pri nabavi goriva – da bi povečale turistični priliv. Kitajci bodo nadaljevali z ekspresno gradnjo hitrih železnic, ki omogočajo hitrosti vlakov tudi preko 250 km/h. Imajo jih že 27.000 kilometrov – do leta 2025 naj bi jih zgradili še dodatnih enajst tisoč. 500 let po smrti Leonarda da Vincija se bo v prodaji pojavil prvi avto-helikopter. Zakaj omenjamo da Vincija? Ker je to tehnično domislico imel že on.

Ob omembi Forda se mnogi zdaj najprej spomnimo, da je focus pred dnevi postal Slovenski avto leta. Ob koncu lanskega leta pa nas je obiskal še en zanimiv avtomobil iz fordove flote, ki je malo manjši od focusa, so mu pa naložili prijetno nalogo: voziti potnike dokaj udobno, a tudi omogočiti vozniku, da si lahko kdaj pa kdaj lahko privošči nekoliko več hrupa in zabave. Fiesta ST že v osnovi ponuja dokaj bogato opremo – z aktivnim tempomatom, samodejnim preklopom dolgih in zasenčenih luči, pa navigacijo; seveda pa ima tudi spremenjeno vzmetenje, možnost izbire treh voznih načinov in tudi nekaj drugih dodatkov (recimo tudi dvojno kromirano izpušno cev), pa znotraj Recarova športa sedeža, ki opozarjajo, da gre za zmogljivo različico. Poganja jo 1,5 litrski bencinski trivaljnik, ki zmore 146 kilovatov moči, menjalnik je 6-stopenjski ročni. Elektronski pripomočki omogočajo pogumno vožnjo; da se fiesta drži ceste, kot »pijanec vaškega plota« (saj veste, kaj hočemo povedati), je jasno, saj fordovi modeli že leta pregovorno trdno in izjemno zanesljivo obvladajo lego na cesti, tudi fiesta ST jo.                                                                                                Testno vozilo je imelo tudi še nekaj dobrot, ki bi jih mnogi verjetno lahko pogrešali, recimo kamero za pomoč pri vzvratni vožnji, zimski paket (tudi z gretjem vetrobranskega stekla, ki prav pride), pa sistem za zaznavo vozil v mrtvem kotu, panoramsko streho in še kakšno malenkost. Vse to spravi ceno take športne fieste na skoraj 30 tisočakov – ob tem, da že odštejemo popuste. Z nekaj manj dodatki pa lahko pridemo pod 27.

Novosti prihajajo. Prvi Audijev model, ki se nam je predstavil v novem letu, je A1; tako je za nekaj dni prehitel Q3, ki prihaja jutri. A1 drugega rodu je nekoliko daljši in prostornejši, prihaja le kot sportback, torej v petvratni izvedenki. V ponudbi so le bencinski motorji – ali trivaljnik s 75 oziroma 85 kilovati moči ali 110 kilovatni štirivaljni turbobencinski z oznako 35 TFSI. Serijsko je vgrajen opozorilnik za nenamerno zapuščanje voznega pasu, tudi samodejni zavorni sistem, možno pa je dobiti seveda vse možne tehnične pripomočke, ki Audija A1 naredijo tudi še bolj premijskega. Cene gredo od 20 tisočakov navzgor.

Volkswagen in Ford bosta spet sodelovala – tokrat gre za skupno nastopanje z gospodarskimi vozili na globalnem trgu, posebej v Južni Ameriki. Leta 2022 bosta na ceste zapeljala naslednika amaroka in rangerja, ki bosta vozila na skupni platformi. Nato bo Ford za obe družbi pripravil veliki dostavnik, Volkswagen pa mali mestni kombi, ki ga bo verjetno poganjala elektrika.

Rusko tehnološko podjetje Yandex je v Las Vegasu dokazovalo, da so samovozeči avti lahko tehnologija sedanjosti. Predelali so staro toyoto prius v samovozeči taksi. Projekta so se lotili precej lahkotno; dva tedna so porabili za mapiranje Las Vegasa, dva tedna za pripravo avta in že lahko v avto posedejo prve pogumne stranke. No, dovoljenja za komercialno delovanje ne bodo dobili tako hitro.

Proizvajalec helikopterjev Bell je pokazal leteči taksi s šestimi rotorji, ki jih lahko usmerjamo vertikalno ali horizontalno, pogon pa je hibridni, pri čemer elektriko zagotavlja plinska turbina. Gre za brezpilotno plovilo; kot partner, ki bo zagotavljal komercialni interes pa je najglasnejši Uber.

Na Londonskem letališču Gattwick se bodo, kot kaže, rešili nadležnih dronov. Proti vse pogostejšim vdorom malih dronov v svoj zračni prostor se bodo odslej borili kar s posebnimi vojaškimi puškami, ki z usmerjenim snopom radarskih žarkov sklatijo dron na tla. Seveda bo lastnika drona potem doletela še ne prav majhna denarna kazen.

 

 

Janez Martinčič