APM

Škodljive snovi v otroških varnostnih sedežih

Rezultati nedavnega testiranja 24 otroških varnostnih sedežev, ki ga je izvedla AMZS s partnerskimi avtomobilskimi klubi, niso razkrili večjih varnostnih pomanjkljivosti.

Če na hitro preletimo zaključke po zadnjem testiranju otroških varnostnih sedežev, ki ga je izvedla AMZS v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in organizacijami za varstvo potrošnikov, lahko ugotovimo, da večjih varnostnih pomanjkljivosti niso odkrili. Kljub temu jih je šest dobilo oceno slabo – ker so vsebovali prevelike količine zdravju škodljivih snovi v delih sedežev, ki pridejo v stik z otrokom. K temu, da so otroški sedeži vedno bolj varni, pripomorejo tudi novi standardi. Zdaj so pomembne predvsem višine otrok. Sicer pa je priporočilo, da izbiramo med otroškimi varnostnimi sedeži, za katere so znani primerjalni testi. Če bomo torej izbrali sedež, ki ni bil testiran po evropskih standardih, je njegova ustreznost lahko zelo vprašljiva.

Eden tistih avtomobilov, ki po obliki prav gotovo izstopa, je nedvomno lexus NX. Malce poseben je ostal tudi po rahli prenovi, ki ni prinesla kakšnih posebnih sprememb. Ob udobnem počutju v notranjosti, ki jo še poudari nastavitev na program mehkega podvozja (s tršim je pač suverenejši pri vožnji v ovinkih), je treba poudariti, da se tudi avtomobil najbolje počuti ali pa recimo najbolj prijazno odziva, ko se vozimo umirjeno in počasneje. Takrat postane opaznejši hibridni pogon, kar pomeni kombinacijo 2,5-litrskega bencinskega agregata in dveh elektromotorjev s skupno sistemsko močjo 145 kilovatov. A vsako odločnejše pritiskanje na plin pomeni povečanje porabe, ki jo je tako rekoč nemogoče spraviti pod 8 litrov. Pa ne le to – brezstopenjski ali neskončnostopenjski menjalnik, kakor hočete, je precej glasen, voznik ima občutek, da bo pospešek veliko konkretnejši, kot je potem v resnici. Torej, počasna in umirjena vožnja, zato je lexus NX 300h rojen, a kaj, ko je občasno le treba malo pritisniti. Kakorkoli, statistika pove, da je tudi ljubiteljev takšnih vozil kar nekaj in da jih ne prav skromna poraba, zadirčnost menjalnika in navsezadnje cena sama, 66 tisočakov, ne motijo kaj dosti. Predlani so jih pri nas na novo registrirali 24, lani pa 27.

Blizu je zadnje dejanje izbora za Slovenski avto leta 2019. Finalisti, ki ste jih z glasovanjem določili vi, (Škoda karoq, Volkswagen T-roc, Ford focus, Kia ceed in Volvo XC40) se bodo še zadnjič zbrali skupaj ta konec tedna na poligonu varne vožnje na Vranskem, kjer jih bomo novinarji sodelujočih medijev lahko popeljali še kakšen ovinek in se dokončno odločili, kako bomo glasovali. Potem bomo razglasili zmagovalca.