APM

Zavijanje desno pri rdeči luči

Ponekod po svetu je voznikom omogočeno, da v križišču lahko zavijejo desno, pa čeprav je na semaforju prižgana rdeča luč. Tudi naši severni sosedje preizkušajo to možnost

semafor
foto: Pixabay / jarmoluK

Skoraj ne verjamem, da ne bi tudi vas že kdaj prijelo, da bi, ko ste stali na preglednem križišču pri rdeči luči, smuknili desno, ker res ni bilo nikogar nikjer. A to je po zakonu pri nas enostavno vožnja čez rdečo in zato tudi kaznivo. Marsikje v tujini je drugače, ponekod je to že dolgoletna praksa, naši severni sosedje ravno zdaj preizkušajo, ali bi to povečalo pretočnost prometa in ne zmanjšalo prometne varnosti. Tudi pri nas se je pred časom že šušljalo o morebitnih tovrstnih eksperimentih, a je potem vse potihnilo. Zanima nas, če bi vi bili za, da to morda le preizkusimo tudi pri nas.

Danes pa nekaj besed o Hondi CR-V. In takoj na začetku posipanje s pepelom: »kdo smo, da sodimo?« Kajti CR-V, eden SUV-jevskih prvoborcev, stoji na stopničkah za zmagovalce, kar se tiče prodaje v svojem razredu… Ni malo niti tistih statistik, ki trdijo, da gre za najbolj prodajan tovrstni avtomobil na svetu. Zato še enkrat: »Kdo smo, da sodimo!« Po drugi strani pa niti naša oddaja ni od muh, tako da nekaj besed pa že zmoremo. V peti generaciji gre za sodoben, nič načičkan, pa čeprav globalno oblikovan avtomobil, ki ga od predhodnika loči občutno več prostora. Da po svetu ne marajo puščob, dokazuje domiselna notranjost, da imajo globalno radi nekaj prestiža, pa dokazuje tu in tam kakšna lesena obloga. Skozi imitacijo seveda. A največja posebnost tega avtomobila je, da ima zgolj en sam agregat in sicer 1,5 litrski turbo bencinski stroj…V skladu s trendom so se dizlu odrekli, da pa jim nihče ne bi očital omejenosti, prav te dni vozi na evropske ceste hibridna različica, ki tovrstni pogonski sklop postavlja na novo – o tem več kaj kmalu. Če se vrnemo k znancu iz sosednje ulice, ugotavljamo, da je moči (142 kilovatov) sicer dovolj, a stalni štirikolesni pogon zahteva svoj obrok in požrešnost nekoliko omilite le z režimom delovanja motorja, ki vozilu zmanjša moč ter ga s tem sili k delni ekološki zavezi. Če je potrebno pri CR-V kaj resnično izpostaviti, je to vrhunsko podvozje. Celo nepriljubljen CVT menjalnik človek spregleda, ko ga razvaja popolna odzivnost vozila, čudežno kombinirana z udobjem in ne stresno vožnjo na še tako zahtevni vozni podlagi. Ker skupaj pričakujemo novega hibrida v CR-V, se z novicami o tej Hondi oglasimo prav kmalu…

Zdaj pa med oblake. Letala lahko povečajo možnost padavin za deset odstotkov. To so ugotovili na Univerzi v Helsinkih, kjer so na radarskih slikah opažali tanke črte območja močnejšega dežja, za katere se je izkazalo, da sovpadajo z lokacijo letal v zraku.

Vprašanje je, kako bo na dež vplival novodobni concord, potniški reaktivec, ki ga skupaj snujeta Boeing in Aerion in ki bo oblake rezal nadzvočno hitro. Prvič naj bi poletel leta 2023. Seveda pa za vožnjo z njim ne bo na voljo vozovnic ekonomskega razreda.

Opel bo letos poslal na trg naslednjo generacijo corse, potem ko so jih v prvih petih generacijah prodali več kot 13 milijonov in pol. Nova corsa bo prvič na voljo z IntelliLux LED matričnimi žarometi, ki se samodejno stalno prilagajajo razmeram in druga vozila enostavno »izrežejo« iz osvetljenega območja. Tako bleščanje zmanjšajo na minimum, vozniku pa omogočijo optimalno vidljivost. Matrični žarometi bodo tako prvič na voljo tudi v segmentu B, ki predstavlja največji del avtomobilskega trga v Evropi.

Pametna vozila – še kar nekaj časa bo trajalo, da se bodo sama gibala po mestih, pot do njihove množične uporabe je še dolgotrajna, so pa stopničke vse bolj jasne: eno višjih verjetno kaže novi volkswagen passat, predstavili ga bodo na salonu v Ženevi, ponujal pa bo sistem travel assist. Gre za sistem, ki bo avto med vožnjo po avtocestah samodejno krmilil ter pospeševal in zaviral.

Ne vem, če bo ravno priporočljivo, da bi med vožnjo v takem avtomobilu spali, a spanje je pač pomemben del vsakdana. A ve se, da imajo mnogi pari težave, namreč marsikdo si posteljo deli z (v narekovajih) »osvajalcem prostora«, mnogi pač v spanju rinejo na drugo stran postelje, kar je za zraven ležečega lahko prav nadležno. Zato je Ford ponudil rešitev: sistem za ohranjanje voznega pasu je iz avtomobila prenesel v posteljo. Tehnologija s tlačnimi senzorji zazna, da je nekdo zašel s svoje strani postelje in ga s pomočjo vgrajenega transportnega traku vrne nazaj na ustrezno mesto. Fordova postelja je še prototip tako da bo treba nanjo še malo počakati. Za danes lahko noč.