Osnovnošolci in maturantje se bodo v prihodnjih tednih morali odločiti, kako nadaljevati svojo pot. Strah pred tem, da je odločitev lahko napačna in da ima nepopravljive posledice, je velik predvsem pri tistih, ki sploh ne vedo, kaj bi v življenju zares radi počeli. Kako jim pomagati, predvsem pa, kako jih razbremeniti strahu pred morebitno napačno odločitvijo? Svetuje dr. Miha Lovšin, vodja področja za karierno orientacijo na Centru za poklicno izobraževanje.

Tudi odkrivanje, česa res ne želimo početi, je pomembna pot. Četudi morda izgubimo kakšno šolsko leto

Osnovnošolci in maturantje se bodo v prihodnjih tednih morali odločiti, kako nadaljevati svojo poklicno pot. Strah pred tem, da je odločitev lahko napačna in da ima nepopravljive posledice, je velik predvsem pri tistih, ki sploh ne vedo, kaj bi v življenju zares  radi počeli.  Kako jim pomagati, predvsem pa, kako jih razbremeniti strahu pred morebitno napačno odločitvijo? Svetuje dr. Miha Lovšin, vodja področja za karierno orientacijo na Centru za poklicno izobraževanje.

Spletni strani Moja izbira in spletna  stran Zavoda za zaposlovanje s programom “Kam in kako” sta lahko mladostnikom v pomoč pri izbiri poklica.

Pred sorodno  dilemo pa so tudi starši bodočih prvošolčkov, kis e vse pogosteje odločajo za odloženi vpis v osnovno šolo. Že pred časom smo pripravili tudi oddajo, v kateri smo podrobno pojasnili, kdaj je tak odlog  smiseln in kdaj ne.

Ali kot je v knjigi Kreativne šole zapisal izjemen angleški pedagog sir. Ken Robinson: “Nekateri najsijajneši in najbolj ustvarjalni ljudje kar jih poznam,  so bili slabi učenci. Številni sploh niso odkrili, kaj zmorejo – in kdo v resnici so – dokler niso zapustili šole in okrevali od izobraževanja.”

Jana Vidic