Rak na materničnem vratu je četrti najpogostejši rak na svetu pri ženskah in osmi v Evropi. Slovenija se v zadnjih letih uvršča med države z najmanjšo umrljivostjo zaradi raka na materničnem vratu. Pri nas zboli za njim približno 120 žensk na leto, želimo pa, da bi se to število še zmanjšalo oziroma, da bi rak na materničnem vratu postal prvi rak, ki bi nam ga uspelo odpraviti, kot nam je uspelo z nekaterimi nalezljivimi boleznimi, na primer z rdečkami. K temu zelo pripomoreta dva učinkovita javnozdravstvena ukrepa – cepljenje proti okužbam s človeškimi papilomavirusi in presejalni program za zdrave ženske v okviru ZORE.

Bi rak na materničnem vratu lahko postal prvi rak, ki nam ga je uspelo odpraviti

Rak materničnega vratu je četrti najpogostejši rak na svetu pri ženskah in osmi v Evropi. Slovenija se v zadnjih letih uvršča med države z najmanjšo umrljivostjo zaradi raka materničnega vratu. Na leto za njim zboli približno 120 žensk, a želja je, da se ta številka še zmanjša oziroma da bi rak materničnega vratu postal prvi rak, ki bi nam ga uspelo odpraviti, tako kot nam je uspelo nekatere nalezljive bolezni – na primer rdečke. K temu zelo pripomoreta dva učinkovita javnozdravstvena ukrepa: presejanje zdravih žensk v okviru programa ZORA in cepljenje proti okužbam s človeškim papilomavirusi.

Približno polovica staršev se za cepljenje svojih hčera ne odloči. Največji odstotek cepljenih deklic je na Ravnah na Koroškem, več kot 80 odstotkov, najmanjši v Ljubljani, kjer je cepljenih le približno 36 odstotkov deklet. Razlog za necepljene je tudi bojazen pred morebitnimi zapleti in stranskimi učinki, a do zdaj je bilo po svetu razdeljenih več kot 70 milijonov odmerkov teh cepiv in izkazalo se je, da so vse velike svetovne raziskave potrdile odličen varnostni profil vseh treh cepiv proti HPV-ju.

Po 15-tem letu je cepljenje samoplačniško, potrebni so trije odmerki cepiva, vsak stane 69 evrov, cepljenje pa je priporočeno do 45-tega leta tako za ženske kot moške. S cepljenjem moških in fantov pa bi se povečala tudi kumulativna zaščita celotne populacije.

Veronika Gnezda