Imunoterapija se pri zdravljenju rakavih bolezni vse bolj prebija v ospredje, saj pri nekaterih vrstah raka bistveno izboljša preživetje celo bolnikom v zadnjih fazah bolezni.

Metoda bistveno izboljša preživetje celo bolnikom v zadnjih stopnjah bolezni

Med številnimi statističnimi podatki, ki so ob koncu leta zaokrožili v javnosti, je bil med odmevnejšimi zagotovo podatek Evrostata o tem, da je Slovenija v samem evropskem vrhu po številu smrti zaradi raka. Vendar ne po številu obolelih za rakom, prav tako nismo na vrhu zaradi neuspešnega zdravljenja: v obeh kategorijah smo namreč v evropskem povprečju.

Preživetje obolelih se k sreči le še daljša, tudi tukaj pa se obetajo še učinkovitejše metode. Med njimi je zagotovo imunoterapija, za razvoj katere je bila lani podeljena tudi Nobelova nagrada za medicino. S njo se med drugim ukvarja profesor farmacevtske biokemije na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani in vodja Odseka za biotehnologijo na Institutu Jožefa Stefana dr. Janko Kos

“Tovrstne imunoterapije ne smemo istovetiti z krepitvijo imunskega sistema, ki ga izvajamo sami z zdravim načinom življenja ali prehranskimi dodatki. Domneve, da bi vitamini, zelišča, konopljini pripravki ali druge snovi lahko delovali na uničenje rakastih celic podobno, kot to naredi onkološka imunoterapija, ne držijo.” 

Jana Vidic