Janko Petrovec iz Italije o socialnih ukrepih italijanske vlade, Salviniju in Evropi, Bannonovi politični šoli in kaosu s smetmi ter avtobusi v Rimu.

Ne glede na uradni politični program, ne smemo pozabiti, da je na vrhu nalog populističnih strank nenehna gradnja političnega konsenza. Zato se izogibajo vsaki potezi, ki bi jim lahko zmanjšala volilno podporo,” o trenutnih političnih razmerah poroča naš dopisnik Janko Petrovec.

Predstavljajte si romantično planino na podeželju dežele Lacij, dobrih 100 kilometrov vzhodno od Rima. Visoko nad krajem Collepardo sredi gozda nad prepadno dolino stoji Kartuzija Trisulti. Že par mesecev se govori, da naj bi mogočno poslopje najel vodilni populist sveta Steve Bannon. Vanjo naj bi naselil svojo politično šolo – šolo za politike desne suverenistične ideologije. Bannon je ustanovil poseben sklad, ki si je že pridobil koncesijske pravice za poslopje. Šola naj bi se imenovala Inštitut Dignitatis Humanae, njen predsednik pa je kardinal Raymond Burke, eden najbolj zagrizenih nasprotnikov papeža. V Vatikanu se neuradno že bojijo, da bo nova politična šola postala središče proti-papeške struje.”

Damjan Zorc