Novinar Gašper Andrinek je bil v središču Strasbourga, ko se je zgodil strelski napad. Ljudje so bežali in se skrivali, tudi v stanovanja neznancev. Dvajset se jih je stiskalo v tujem stanovanju sočutnih domačinov in spremljalo poročanje domačih medijev. Ko je prispela informacija o prvi smrtni žrtvi, so se – neznanci, združeni v grozi – povezali v žalosti. A jih je povezala tudi človečnost, na varno so umikali tiste, ki se sami niso mogli. Gospod na invalidskem vozičku je po informaciji o prvi smrtni žrtvi predlagal minuto molka. Obraze so oblile solze.

Novinar Gašper Andrinek je bil v središču Strasbourga, ko se je zgodil strelski napad. Ljudje so se zatekli v stanovanja neznancev, ki niso oklevali in odprli svoja vrata. Povezala jih je človečnost.

Naš novinar Gašper Andrinek je včeraj, kot preostali prebivalci in turisti Strasbourga, pohajkoval med stojnicami božičnega sejma … A se je nenadoma vse spremenilo, dogajanje je hitro eskaliralo in se stopnjevalo v vsesplošno paniko.

Zgodil se je strelski napad. Ljudje so bežali in se skrivali, tudi v stanovanja neznancev. Dvajset se jih je stiskalo v tujem stanovanju sočutnih domačinov in spremljalo poročanje domačih medijev. Ko je prispela informacija o prvi smrtni žrtvi, so se – neznanci, združeni v grozi – povezali v žalosti. A jih je povezala tudi človečnost, na varno so umikali tiste, ki se sami niso mogli. Gospod na invalidskem vozičku je po informaciji o prvi smrtni žrtvi predlagal minuto molka. Obraze so oblile solze.

Strasbourg, približno dve uri nazaj. V baru. Božično vzdušje. Ljudje se sprehajajo po ulicah in občudujejo adventno okrasje. Nenadoma nekdo leti. Pa drugi in tretji. Množica. Oče izgubi nadzor nad otroškim vozičkom. Nihče ne ve, kaj se dogaja.

— Gašper Andrinek (@Caspersek) December 11, 2018

Kar naenkrat se v stanovanju znajdejo naključni neznanci. Prijatelji, sodelavci. Nemudoma s(m)o povezani. Francozi nam simultano prevajajo in prenašajo informacije. Gospod, ki je odprl vrata, ponudi vodo. Kmalu tudi vino, pivo in čokolado.

— Gašper Andrinek (@Caspersek) December 11, 2018

Na hodniku se kadi. V baru je bil tudi gospod na vozičku. Štirje moški ga po stopnicah prinesejo v stanovanje, da bo na toplem. Zaželi si še cigareto, najprej začne mrmrati potem narahlo zapoje Cohenove verze, ki potiho odmevajo po hodniku: “Hallelujah…”

— Gašper Andrinek (@Caspersek) December 11, 2018

Gašper Andrinek