Ameriška revija Time je za letošnje osebnosti leta razglasila novinarje, ki so bili zaradi svojega poročanja preganjani, zaprti ali ubiti. Označili so jih kot "Varuhe resnice". Zakaj je novinarstvo ogroženo in kaj ga ogroža, smo se v Strasbourgu pogovarjali z generalnim sekretarjem nevladne organizacije Novinarji brez meja Christophom Deloirjem.

"Legitimno je kritizirati novinarje, ampak sovražnost in zmanjšanje možnosti, da pokrivamo dejstva, je popolnoma nekaj drugega. To je lahko izjemno nevarno in lahko tudi ubije demokracijo. In ta stavek zdaj pogosto slišimo. Demokracija je v nevarnosti."

Christophe Deloire iz nevladne organizacije Novinarji brez meja opozarja, da novinarstvo ni ogroženo zgolj kot poklic, ampak tudi kot družbena funkcija

Ameriška revija Time je za letošnje osebnosti leta razglasila novinarje, ki so bili zaradi svojega poročanja preganjani, zaprti ali ubiti. Označili so jih kot “Varuhe resnice“.

Christophe Deloire iz nevladne organizacije Novinarji brez meja, ki se zavzema za neodvisen pluralizem v novinarstvu, pravi, da je novinarsko delo, da: “V najkrajšem možnem času ljudem zagotovimo dostop do informacij, ki temeljijo na dejstvih, na pluralističen način.”

Svoboda izražanja je po 70 letih sprejetja Splošne deklaracije o človekovih pravicah v nevarnosti. To je to, kar moramo braniti.

Novinarstvo kot poklic je ogroženo tudi zaradi ekonomskih razlogov. Vse težje je financirati preiskovanja ali reportaže, poudarja Deloire, in dodaja: “Ampak, in to je tudi mogoče še pomembneje in strah vzbujajoče, novinarstvo je ogroženo kot družbena funkcija. Kaj je novinarstvo? Za neke ljudi je to služba. Za družbo pa je možnost, da ima dostop do zaupljivih tretjih ljudi, ki zbirajo in delijo informacije. In ta družbena funkcija je ogrožena zaradi veliko različnih dejavnikov.”

V tem globalnem, informacijskem in komunikacijskem prostoru se zdaj spopadamo s popolnoma novimi izzivi, kako lahko zavarujemo enakopravno konkurenco in damo prednost preverjenim informacijam v primerjavi z govoricami.

Dandanes je prisotno ogromno sovražnega govora veliko državljanov proti novinarjem. To se posebej opazi pri politikih. 

Legitimno je kritizirati novinarje, ampak sovražnost in zmanjšanje možnosti, da pokrivamo dejstva, je popolnoma nekaj drugega. To je lahko izjemno nevarno in lahko tudi ubije demokracijo. In ta stavek zdaj pogosto slišimo. Demokracija je v nevarnosti.”  

Gašper Andrinek