Globalna vas

Po vojnah v Afriki pomagala otrokom vojakom, v Franciji ustanovila vrtec

Vožnje v spremstvu varnostnikov in grožnje z avtomatskim orožjem so sčasoma pretehtale, da se je Petja Ajdišek preselila v Savojske Alpe

1397829_10201626186831037_87412926_o
Petja Ajdišek
foto: Osebni arhiv

Petjo Ajdišek lahko še najbolje opišemo kot humanitarno pedagoginjo. Več let je pod pokroviteljstvom raznih nevladnih in dobrodelnih organizacij delala z otroki z nekaterih najbolj problematičnih območij, npr. v Kongu in Sierri Leone.

“Po konfliktu je bilo po 500.000 otrok, ki so jih med vojno integrirali v vojsko, ugrabili so jih družinam ali našli na cesti, jih izobrazili in privadili na orožje. Velikokrat so bili tudi tarče, prva bojna linija so bili torej otroci, velikokrat so jih uporabljali, sploh deklice, za spolne zlorabe ali kurirje. Za nas težko predstavljiva realnost, v teh državah pa je bilo to popolnoma normalno.”

Ker so ji ponekod večkrat grozili z avtomatsko puško, se je morala v službo voziti z varnostniki. In ker si v takšnih okoliščinah težko oblikuješ zasebno življenje, se je odločila za menjavo. Zadnje desetletje se je kot ustanoviteljica in direktorica javnega vrtca ustalila v smučarskem letovišču v Savojskih Alpah, v katerem število prebivalcev glede na sezono niha od 700 do 12.000.