Dr. Matjaž Perc je redni profesor na mariborski Fakulteti za naravoslovje in matematiko postal pri komaj 32 letih in se uvršča v odstotek najboljših fizikov na svetu

Eden od letošnjih Zoisovih lavreatov in fizik družbenih sistemov dr. Matjaž Perc s Fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru spada med najbolj citirane znanstvenike na svetu. Je prejemnik nagrade USERN, ki jo je dobil kot eden od petih izmed 5500 prijavljenih, uvršča se v odstotek najboljših fizikov na svetu. Redni profesor je postal pri komaj 32 letih, vmes zasnoval svoj laboratorij za kompleksne znanosti, januarja pa začenja tudi svojo programsko skupino.

"Znanost je razvojni oddelek slovenskega naroda, skrbi za celotno izobraževalno vertikalo. Želimo si uspešno družbo, ki bo dala izobražene voditelje, ki bodo lahko dobro odločali. Teh pa ne bo, če bo izobraževalnemu sistemu potekel rok trajanja. In mu zagotovo bo."

Kot strokovnjak statistične fizike spremlja družbene sisteme in obnašanje posameznikov v njih. "Sodelovanje je tisto, kar ljudi najbolj loči od vseh drugih bitij," poudarja, "danes pa za to, da preživimo, ne potrebujemo več sodelovanja. Vprašanje je – zakaj še vedno sodelujemo?" Po njegovih besedah lahko statistična fizika kljub svoji mladosti ponudi zelo točne modele družbenih pojavov in predvidi njihov razvoj.

"Po naših modelih postane človek v socialističnem sistemu sčasoma "impotenten", enak med enakimi, kar pa mu jemlje motivacijo. Zavira napredek. Ta hiba socializma se je pokazala v vseh državah, ki so ta sistem imele. V drugem ekstremu, kapitalizmu, pa smo pozabili na darvinistične vzgibe, ki živijo v vsakem posamezniku, in na našo nesposobnost, da jih omejimo. Na koncu se v takem sistemu vse bogastvo skoncentrira na zgolj enega. Če model pripeljemo do ekstrema, ni vzdržen."

Teme njegovega raziskovanja, ki se jih pogosto loti v mednarodnih timih, so še nadzorovanje in kaznovanje v družbi, cepljenje, evolucija jezika in celo statistika v ozadju največjih kolesarskih tekem (sam je namreč tudi navdušen kolesar).

"Cepljenje je družbena dilema. Z njim prevzameš ceno in odgovornost za dobro družbe. Ravno tovrstno sodelovanje nas dela ljudi. Odločitev ne cepiti otroka je popolnoma egoistično dejanje."

 

Maja Ratej