Leta 2015 smo pri nas dobili prav poseben muzej – muzej, v katerem oživi domišljija in v katerem so doma lutke. Lutkovni muzej, ki je skupni projekt Ljubljanskega gradu in ljubljanskega Lutkovnega gledališča obiskovalce popelje v zgodovino slovenske lutkovne umetnosti vse od leta 1910 naprej. Muzej je letos prejel tudi posebno nagrado Otroci v muzejih, ki nagrajuje izvirnost in odličnost približevanja kulturne dediščine otrokom. Podeljujeta jo Evropska muzejska akademija in Mednarodno združenje otroških muzejev.

Leta 2015 smo pri nas dobili prav poseben muzej – muzej, v katerem oživi domišljija in v katerem so doma lutke

Lutkovni muzej, ki je skupni projekt Ljubljanskega gradu in ljubljanskega Lutkovnega gledališča, obiskovalce popelje v zgodovino slovenske lutkovne umetnosti vse od leta 1910 naprej, ko je mojster Milan Klemenčič na svojem domu ustvaril prvo lutkovno gledališče.

Muzej pa ni le muzej, pač pa je poln interaktivnih programov, ki naredijo obisk zanimiv tudi za tiste najbolj nepotrpežljive. Prav zato je letos prejel posebno nagrado Otroci v muzejih, ki nagrajuje izvirnost in odličnost približevanja kulturne dediščine otrokom. Podeljujeta jo Evropska muzejska akademija in Mednarodno združenje otroških muzejev.

Foto: Tilen Sepič, Ada Hamza, arhiv Lutkovnega muzeja/Lutkovnega gledališča Ljubljana

Sicer pa se Lutkovni muzej ne ponaša le s svojo zanimivostjo in dobro obiskanostjo, pravi kustosinja v muzeju Tjaša Juhart. Ima tudi eno redkih, če ne kar edino konservatorsko restavratorsko delavnico, s strokovnjakinjo, ki je usposobljena prav za lutkovno dediščino.

Tudi zato bodo lutke in lutkovne predstave še naprej živele: na odrih, v muzeju in v domišljiji.

Veronika Gnezda