V oddaji Kje pa vas čevelj žuli smo tudi letos raziskali številne okoljske, socialne, potrošniške in druge probleme, ki kažejo na to, v kakšni družbi živimo 28 let po plebiscitu. Letošnji izbor sta komentirala borka za človekove pravice, direktorica društva Amnesty International Slovenije, Nataša Posel in izredni profesor s Fakultete za socialno delo, pobudnik gibanja za dezinstitucionalizacijo pri nas, dr. Vito Flaker.

Komentirala sta direktorica društva Amnesty International Slovenije, Nataša Posel in izredni profesor s Fakultete za socialno delo, dr. Vito Flaker

“Preživimo le, če drug drugemu pomagamo. Moderna industrijska in postindustrijska tehnologija omogoča predstavo, da obstajamo kot možgani v kadi, kar pa seveda ni res.”Vito Flaker

Flaker je prepričan, da je ideja prostega tržišča fikcija. “Prosti trg je ideologija. Dobiček ustvarja sprega države in trga. Če bi šlo samo za trg, bi bili dobički bistveno manjši.”

Nataša Posel opozarja, da veliko težavo v družbi predstavlja sprejetost nasilja.

“Imamo številne vzorce ravnanj, ki so pri nas še vedno sprejeti. Tu bi morali veliko narediti. Že pred leti smo ministrstvu za šostvo predlagali, da bi v šolah vzpostavili nično toleranco do nasilja in diskriminacije ter opremili učitelje in učence, da bi nasilne vzorce vedenja sploh prepoznavali kot nasilne in jih skupaj s starši obravnavali ter prebili precejšnjo toleranco, ki jo v družbi imamo do nasilja.”

Pogovori o onesnaževanju planeta in o tem, kako ga bomo uničili, so iluzorni, pravi Nataša Posel.

“Dvojnost okolja in našega interesa je umetna. Tukaj ne gre niti toliko za planet. Planet bo v redu. Če mu bomo naredili preveč hudega, nas bo izpljunil. Gre za našo civilizacijo in ljudi, mi teh sprememb ne bomo preživeli. Zato moramo to prepoznati kot osebni interes, interes naših družin in skupnosti.”

Poslušajte še prvi del komentarja lanskih oddaj Kje pa vas čevelj žuli.

Gorazd Rečnik