Vodja akcije, s katero ekipa reševalcev že več kot desetletje brezplačno izobražuje vse, ki se želijo naučiti, kako pomagati pri zastoju srca.

Poslušalci Vala 202 ste med imeni tedna izbrali posameznike, ki so s humanitarnostjo, inovativnostjo, znanostjo, športnimi presežki in dobro voljo navdihovali v letu 2018. Na tradicionalni prireditvi Ime leta, ki vsako leto decembra zaokrožuje celoletni projekt Ime tedna in Ime meseca, smo izvedeli, kdo je postal ime leta 2018.

Kandidati za Ime leta 2018 so bili

Januar: Ime meseca je postal Igor Zupan, kardiolog Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, v katerem so prvi v tem delu Evrope sedmim bolnikom vstavili najmanjše srčne spodbujevalnike na svetu.

Februar: Za ime meseca februarja ste izbrali Bojana Gantarja, direktorja Alpine, žirovskega obutvenega podjetja, ki je odkupilo blagovno znamko propadlega tržiškega čevljarskega velikana Peko.

Marec: Ime meseca marca je po vašem izboru postal Primož Velikonja, pobudnik in vodja akcije, v kateri ekipa reševalcev kočevskega zdravstvenega doma že več kot desetletje dvakrat mesečno brezplačno izobražuje gasilce, policiste in druge, ki se želijo naučiti, kako pomagati pri zastoju srca.

April: Za ime aprila ste izbrali Primoža Rogliča, slovenskega kolesarja, ki je dosegel največji uspeh svoje kariere – zmagal je na dirki po Baskiji.

Maj: Ime meseca je postal Miha Kos, vodja Hiše eksperimentov, kjer z inovativnostjo pri spodbujanju ustvarjalne radovednosti otrok in mladih, že več kot 20 let skrbi za neprecenljiv prispevek k promociji znanosti. Za številne dejavnosti ga je z medaljo za zasluge odlikoval tudi predsednik republike.

Junij: Za ime meseca junija ste izbrali Jožeta Weissa, poveljnika črnomaljskega štaba Civilne zaščite, ki je koordinirala obsežno akcijo pomoči vsem prizadetim v neurjih, ki so prizadela Črnomelj in okolico.

Julij: Ime julija je postal Jernej Kenda, vodja festivala Gora rocka, ki ga na Šentviški planoti nad Tolminom sooblikuje več kot 250 prostovoljcev in domačinov in vsako leto zaznamuje poletno festivalsko dogajanje.

Avgust: Ime avgusta je postal Tomo Novosel, direktor neodvisnega mednarodnega festivala kratkega filma SHOTS, ki je tako Slovenj Gradec kot Koroško postavil na filmski zemljevid sveta.

September: Ime meseca septembra je postala Polona Lah, vodja projektov v Domu Danice Vogrinec v Mariboru, kjer so to poletje organizirali odlično obiskano počitniško varstvo za več kot sedemsto otrok, upokojenci pa so svoj dom deset tednov delili z najmlajšimi.

Oktober: Ime meseca je postal Uroš Ahčan, kirurg, ki je v karieri dosegel vse, kar je v medicini sploh mogoče doseči. Pod njegovim vodstvom mu je z ekipo v UKC Ljubljana uspel še en izjemni dosežek. S 3D-modelom so naredili nov nos iz kosti in mehkih tkiv iz podlakti, ga tam pustiti en mesec, nato pa ga prestavili na obraz pacientke.

November: Ime meseca novembra je postala Nina Fokter Dovnik, specializantka na oddelku za onkologijo UKC Maribor, ki je specialističnem izpitu dosegla največje možno in hkrati najvišje število točk med 360 kandidati z vsega sveta.

December: Ime decembra je postal David Gale, reševalec na reševalni postaji Škofja Loka, ki je na zasebni vožnji v Ljubljani opazil osebo s srčnim zastojem, nemudoma ukrepal in s pomočjo defibliratorja še pred prihodom reševalne ekipe, rešil človeško življenje.

Tudi letos je na sprejemu pred prireditvijo nominirancem in tistim, ki sodelujejo pri projektu Botrstvo, pridružil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V pogovoru z voditeljema prireditve, Anjo Hlača Ferjančič in Majem Valerijem, smo bolje spoznali finaliste, vsak pa je prejel tudi vprašanje enega izmed nominirancev za ime leta iz preteklih let: Petre Greiner, Petre Majdič, Nine Kozorog, Petra Prevca, Petra Slatnarja, Jureta Poglajena, Jana Golje, Draga Misleja – Mefa, Anite Ogulin, Filipa Flisarja, Erika Breclja in Darka Đurića.

V ekskluzivnih glasbenih nastopih so se predstavili skupina: Indigo s skladbama Vesna in Tih deževen dan, pri kateri se je pridružil tudi Cole Moretti, ter peterica izjemnih slovenskih popularnih glasbenikov: Miha Guštin, Matevž Šalehar, Rudi Bučar, Gregor Strasbergar in poseben gost Aleksander Mežek, ki so skupaj predstavili priredbo skladbe Julija.

Režiser prireditve je bil Nejc Levstik, scenografka Greta Godnič, oblikovalec luči Črt Birsa, portrete nominirancev in grafično podobo prireditve je oblikoval Maj Valerij, zvok Vjekoslav Mikez, predstavitve nominirancev pa je pripravila Maja Žiberna, novinarka Studia City, ki je vse leto pripravljala potrete mesečnih zmagovalcev.

Za prenos, tudi video, je poskrbela tehnična ekipa Radia Slovenija, produkcija prireditve Val 202.

Val 202