Jezikamo o predlogih za besedo leta in njenemu pomenu za prihodnost. Dolgoletna tradicija iz tujine se je preselila tudi k nam, predlagatelji pa so vsako leto bolj izvirni. Med letošnjimi predlogi je denimo tudi “drečka”, to je vrečka za pasje iztrebke, torej za “drekce”. Dr. Simona Klemenčič je članica strokovne komisije, ki pojasnjuje, da je beseda leta posnetek časa.

Jezikoslovka dr. Simona Klemenčič pravi, da iščejo besedo, ki je zaznamovala leto, četudi bo morda prihodnje leto že pozabljena. "Lani ni nihče vedel, kaj je varda ali mikroplastika!"

Jezikamo o predlogih za besedo leta in njenemu pomenu za prihodnost. Dolgoletna tradicija iz tujine se je preselila tudi k nam, predlagatelji pa so vsako leto bolj izvirni. Med letošnjimi predlogi je denimo tudi "drečka", to je vrečka za pasje iztrebke, torej za "drekce". Dr. Simona Klemenčič je članica strokovne komisije, ki pojasnjuje, da je beseda leta posnetek časa.

"Beseda leta je za nekoga pozitivna, za koga drugega negativna, saj odraža duh leta. Dve leti nazaj je bila med predlogi beseda družina. Za nekoga je to najbolj sveta beseda, za drugega najbolj zlorabljena. Enako velja za besedo anticepilci." 

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj