APM

LED smerniki v megli za večjo varnost

DARS je začel preizkušati sistem, ko LED rdeče luči vozniku nakazujejo rob vozišča ter ga vodijo v primeru megle.

fog-1819149_1920
foto: markusspiske / Pixabay

Ker vožnja v zelo gosti megli predstavlja veliko tveganje za varnost prometa, je DARS v zadnjem času izvedel več ukrepov, s katerimi želi povečati varnost ob zmanjšani vidljivosti. Pred dnevi so začeli testirati še sistem vidnega vodenja prometa v primeru megle na Golem vrhu – to je na odseku avtoceste med Senožečami in razcepom Nanos. Rdeče luči LED vozniku nakazujejo rob vozišča ter ga vodijo v primeru megle. Ob manjši megli se luči zgolj vklopijo, ob gostejši pa utripajo in s tem dodatno opozarjajo voznika na večjo previdnost in zbranost. LED-smernike bo DARS uporabljal tudi za opozarjanje na močno burjo, ki je tudi značilna za ta odsek in je prav tako nevaren pojav za udeležence v prometu.

Mestni malčki, ki to več niso, ostajajo najbolj dinamičen, priljubljen in z različnimi modeli zapolnjen avtomobilski razred. Vsaj v naši deželi. In med vsemi temi avtomobili smo v zadnjih nekaj dneh opazili Hyundaia i 20. Malček ima kar nekaj argumentov. Med drugim je njegova dirkaška različica zmagala na zadnji dirki državnega prvenstva v reliju, kar tudi ni povsem brezpredmeten podatek. Civilna verzija pa je doživela resnično obsežno prenovo. Z nekaj drugače ukrivljeno pločevino je zunanja podoba malčka precej drugačna, kot je bila ob rojstvu omenjene generacije. Svetila, detajli na sprednjem delu in občutna prenova prtljažnih vrat ter zadnjega odbijača so vozilo prestavile po lestvici proti resnobnejšim, umirjenejšim vozilom.

Še bolj je prenovljena notranjost, v kateri so izginili še zadnji znaki »korejskosti« – pod katero razumemo trdo plastiko in ne dovolj premišljene podrobnosti. Kabina je sodobna, prijazna in funkcionalna, kar voznika še posebej poboža. V novi izpeljanki so na voljo nekateri najsodobnejši asistenčni elementi, recimo sistem za ohranitev voznega pasu, opozarjanje pred naletom, samodejni preklop med dolgimi in zasenčenimi lučmi, pa še kaj bi se našlo; vsi pripomočki so na voljo brez prevelikih cirkusov in pompa in so spretno vkomponirani v različne ravni opreme.

Tudi pri agregatih je nekaj posebnosti. Stari dobri 1,25-litrski bencinski štirivaljnik je še vedno tu. Še vedno je zanesljiv in nikomur ne bo treba v rumenem jopiču  na ulico zaradi njegove porabe goriva. Nižje se sicer šopiri litrski trivaljnik, klasični 1,4-litrski štirivaljnik pa se je poslovil. Motorček je tako zelo prijazen in ubogljiv, da samo petstopenski menjalnik sploh ne moti; takole sestavljen i20 bo brez dvoma še naprej prva izbira številnih voznikov, ki so ne le znamki, temveč tudi temu malčku zvesti zdaj že kar nekaj generacij.

Tik pred novoletnim »zdajci,« še zanimivo presenečenje iz Citroena, bolje rečno iz PSA-ja. Pri Peugeotu si že nekaj časa mastijo brke z SUV-jevskima uspešnicama 3008 in 5008. Bilo bi nelogično in nesmotrno, da bi Citroen stal ob strani. Tako so pred nekaj dnevi tudi v Sloveniji predstavili nov model C5 Aircoss. Avtomobil zanimivega, da ne zapišemo atraktivnega videza ni le še eden v SUV-jevski poplavi, saj prinaša tudi kup tehnoloških premier. Med njimi je najbrž tudi simbolična vrnitev hidravličnih elementov podvozja. Ker je bil C5 zadnji model z legendarno citroenovo »hidravliko,« je pohvalno od snovalcev, da so v novinca spet namestili to zanimivo tehnologijo. Več o tem kot tudi o novincu samem, pa v kateri naslednjih oddaj.

Nemški Ruesselsheim na Majni, kjer domuje Opel, bo postal »Električno mesto«. S podporo zveznega gospodarskega ministrstva bodo začeli v naslednjih mesecih vzpostavljati omrežje s približno 1300 polnilnimi postajami po mestu. Vsaka javno dostopna polnilna postaja bo oskrbovala 72 prebivalcev, kar bo pomenilo največjo gostoto polnilnih postaj glede na število prebivalcev ne samo v Nemčiji, temveč tudi v celotni Evropski uniji. Za primerjavo: Hamburg, ki je glede infrastrukture za polnjenje trenutno vodilno nemško mesto, ima za 1,8 milijona prebivalcev 785 polnilnih postaj. Opel torej s svojo »elektroofenzivo« misli zelo resno.