APM

Prikazovalniki hitrosti umirjajo promet

Hitrostne table zmanjšajo število tistih, ki prekoračijo dovoljeno hitrost, za približno pet odstotkov

Radar
foto: MMC RTVSLO

Zanimivo je vedeti, kdaj, na kakšen način kakšna preventivna pobuda, akcija, bolj deluje. Hitrostne table, prikazovalniki hitrosti imajo nedvomno svoj učinek, po zadnji raziskavi (pri nas je nameščenih 44 tovrstnih hitrostnih opozorilnih tabel) te zmanjšajo število tistih, ki prekoračijo dovoljeno hitrost, za približno pet odstotkov. Merili so tudi učinek sporočil na lokalnih radijskih postajah in na velikih panojih; izkazalo se je, da imajo taka sporočila manjši učinek.

Čeprav je v razredu kompaktnih enoprostorcev, kamor sodi BMW 220d x-Drive Active tourer kar velika gneča, pa ta nedvomno izstopa – seveda tudi s ceno. Notranjost je brezhibno urejena in prilagojena udobni družinski vožnji – recimo tudi z možnostjo vzdolžnega pomika zadnjih dveh stranskih sedežev. Kar zadeva vožnjo, jo zaznamuje natančno krmiljenje, podvozje z dinamičnim nadzorom oprijema, elektronsko nadzorovanimi blažilniki in štirikolesni pogon x-Drive. Uglajen osemstopenjski samodejni menjalnik lahko pretikamo ročno tudi s stikali na volanu, Ob nastavitvi voznega programa Eco pro dvolitrski 140 kilovatni dizel lahko porabi le približno 5 litrov goriva, način comfort oziroma predvsem sport pa omogoča, da je avtomobil lahko bolj odločen in poskočen, a tedaj hitro dosežemo povprečno  porabo okoli osmih litrov na 100 prevoženih kilometrov. Avtomobil za tiste torej, ki potrebujejo družinskega prevoznika, a obenem radi ali rade tudi izstopajo.

Manj opazni boste – nedvomno,  z Nissanovim večjim križancem X-Trailom, ki je predvsem še nekoliko prostornejši kot priljubljeni qashqai, pa čeprav na zunaj nekako ne kaže vsega razkošja prostora, ki se skriva znotraj. Če se nam je zdel dvolitrski 130 kilovatni dizel, ki zahteva povprečno blizu 8 litrov goriva na 100 km,  nekoliko robat, pa se X-Trail sicer ponaša z množico dobrih lastnosti. Brezstopenjskemu menjalniku CVT ni kaj očitati, deluje prijetno odzivno. Z vrtljivim gumbom je možno vklapljati samodejni oziroma stalni način štirikolesnega pogona, ki poskrbi, da se X-Trail ne ustraši tudi manj prijaznih terenov in torej ni le 470 cm dolg eleganten družinski prevoznik s 565 litri prtljažnega prostora zadaj. V najbogatejšem nivoju opremljenosti tekna       X-Trailu pripade tudi bogat nabor asistenčnih sistemov ter tudi še nekaj posebnih dobrot, recimo možnost ogrevanja sprednjih in zadnjih sedežev ter tudi volana – zelo dobrodošlo v hladnejših dneh, da pregrejemo kosti in premrzle prste na rokah. S ceno pa smo v tej »naj« različici, če ji tako rečemo, tam nekje kot pri prej omenjenem BMWju – blizu 40 tisočakov.

Skupaj umirjamo promet in še ga bomo; zdaj pa o zaspani oziroma utrujeni obleki, ki jo bo Ford vključil v svoj program šole vožnje za življenje. Obleka vključuje tudi posebna očala, ki simulirajo ekstremno izčrpanost, h kateri sodi tudi mikrospanec, to pomeni, da voznik 10 sekunda ali tudi več vozi povsem na slepo, včasih tudi z odprtimi očmi, in se kasneje pogosto sploh ne spomni dela vožnje. Voznik očala uporablja skupaj s posebej zasnovano kapo, telovnikom in trakovi na zapestjih (kombinirana teža znaša več kot 18 kg) in tako dobi občutek, kako utrujenost vpliva na voznika.

Če se vam zdi, da ste preveč utrujeni, da bi vozili, priporočajo, da vozilo čim prej ustavite, popijete pijačo s kofeinom in zadremajte za 20 minut. Če se potem ne zbudite bolj sveži in z občutkom, da ste pripravljeni na nadaljevanje vožnje, potem bo najbolje, da ne greste več za volan, ker ste nevarni sebi in drugim.

Še enkrat vas zdajle povabim, da glasujete za Slovenski avto leta 2019. Vaše glasove sprejemamo do torka, 18. decembra. Prihodnjo sredo bomo prešteli glasovnice in razglasili pet finalistov, med katerimi bomo potem novinarji z glasovanjem določili zmagovalca. Glasovnico najdete na naši spletni strani.