Z dr. Dušanom Plutom o še enem pomembnem avtogolu, ki nam ga bodo zabili svetovni politiki v Katovicah

Z dr. Dušanom Plutom o še enem pomembnem avtogolu, ki nam ga bodo zabili svetovni politiki v Katovicah

Danes naj bi se predvidoma zaključila podnebna konferenca v Katovicah, ki naj bi predstavljala enega pomembnejših mejnikov na poti do izvajanja Pariškega sporazuma, ki države zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija do konca stoletja. Toda konferenci ne kaže dobro, obstaja tudi možnost, da se bo podaljšala za nekaj dni.

“Očitno si ponovno zabijamo avtogole. Celoten scenarij me preseneča iz preprostega razloga, ker je zadnje poročilo mednarodnega panela za podnebne spremembe skrajno zaskrbljujoče. Tokrat tudi strokovnjaki ne operirajo več z rokavicami, ampak z ostrimi strokovnimi argumenti, ki potrjujejo to, da je človeštvo glede podnebja na skrajnem robu, da se podnebne spremembe že dogajajo in da so nujne korenite, ne več kozmetične, spremembe. In to politikom očitno ne odgovarja.”dr. Dušan Plut

Plut pravi, da si ne bi upal staviti, ali nam bo v boju proti podnebnim spremembam uspelo.

“Ker to pomeni, da se mora vrednotni sistem nas kot posameznikov spremeniti oziroma socialno, solidarnostno in okoljsko oplemeniti. To je v času okrepljenega neoliberalizma zelo težko pričakovati, ampak druge alternative ni.”

Gorazd Rečnik