Novice in aktualne zgodbe z vsega sveta, ki jih pripravljajo naši dopisniki in sodelavci. 18. vzporednik je pogovor s poročevalci iz vseh večjih evropskih in nekaterih svetovnih prestolnic. Tokrat se iz Pekinga oglasi Uroš Lipušček.

Uroš Lipušček zadnje dni spremlja novice predvsem o trgovinski vojni med Kitajsko in Združenimi državami. “Kitajska bo šla, ne glede na to trgovinsko vojno, ki jo ima z ZDA, po svoji poti. Kar pomeni po poti postopnega odpiranja.

Kitajci povprečno prihranijo 40 odstotkov svojih dohodkov in jih naložijo v banke. Banke to obrestujejo po najmanj sedemodstotni obrestni meri, zato so krediti tukaj dragi, dražji kot povsod po svetu. Če bi sem prišle ameriške ali evropske banke in začele posojati denar po triodstotni obrestni meri, bi kitajske banke propadle.” – Uroš Lipušček

Kitajci potrošijo samo 38 odstotkov svojega BDP, Američani pa skoraj dve tretjini. “To pomeni, če se bo Kitajska oprla na svoje tržišče in začela spodbujati svojo industrijo, lahko mirno preživi vse te ameriške ukrepe,” še poroča Lipušček in dodaja, da je drugo vprašanje pri tehnologiji. “Kitajci nimajo najnaprednejše tehnologije, tukaj pa jo lahko embargo zelo prizadene.”

Damjan Zorc