Predstavljamo štiri študentke in dva študenta iz šestih držav, ki so prišli v Slovenijo študirat in nabirat znanje ter izkušnje.

Predstavljamo štiri študentke in dva študenta iz šestih držav, ki so prišli v Slovenijo študirat in nabirat znanje ter izkušnje

Kaj jim pomeni študijska izmenjava in kako bodo pridobljeno znanje unovčili v svoji državi?

Zvezdan Lončarević iz Srbije je študent na podiplomskem programu na Inštitutu Jožef Stefan. Poskuse izvaja na humanoidnem robotu Talosu. Zvezdan pravi, da je to najboljši robot za takšne poskuse. Na svetu so samo trije in eden je na Inštitutu, tako da je tudi čast delati s takšno tehnologijo.

 

Ludemila Silva prihaja iz Zelenortskih otokov, v Sloveniji živi že šest let in študira medicino. “Od otroštva sem si želela študirati medicino, tako da ko sem videla razpis se mi je zdela odlična priložnost za študij in učenje novega jezika.”

 

Iana Bilynets je iz Ukrajine iz majhnega mesta Dorobratovo na goratem zahodu države. Opozarja, da ga morda ljudje ne poznajo, vendar je del njene identitete. V Sloveniji obiskuje doktorski študij. Raziskuje, kako ljudje v turizmu ravnajo “zeleno”. V praksi to pomeni, da poskuša turiste naučiti vedenja, ki ne škoduje okolju.

 

Amar Toplić prihaja iz Bosne in Hercegovine – v Sloveniji pa študira socialno delo in dela kot mladinski delavec. “Način študiranja in pristopa k študentu mi je tukaj zelo všeč. Imate toliko možnosti za izražanje svojega mnenja ter da nekaj delate sami. To v Bosni in Hercegovini ni mogoče. To se mi je zdelo odlično in sem začel razmišljati, da celo ostanem tukaj.”

 

Gruzijka Ketevan Neparidze je v Slovenijo prišla pred štirimi leti in začela študirati okoljevarstvene vede. Slovenija pa ni bila njena prva izbira. “Najbolj zabavno je dejstvo, da sploh nisem poslala prošnje v Slovenijo, ampak v Estonijo in na Češko, potem pa sem dobila povabilo univerze v Novi Gorici. Prišla sem najprej za eno leto, potem pa sem se odločila, da bom ostala in diplomirala. Po koncu študija sem dobila pripravništvo v Nemčiji, nato pa sem iskala možnosti za delo ali nadaljevanje študija v Sloveniji, saj sem se v državo zaljubila. Na srečo so mi ponudili štipendijo, tako da zdaj študij nadaljujem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.”

 

Glavni razlog, da je Milica Rajković, ki študira sociologijo in kadrovski menedžment, za študij izbrala Slovenijo, je bil to, da je pred tem že obiskala Ljubljano kot turistka. Z zdajšnjo štipendijo plača večino bivanjskih stroškov. Poleg tega pa kot ena izmed najboljših študentk univerze v Podgorici prejema tudi štipendijo ministrstva za izobraževanje v Črni gori.


Vsi video intervjuji so dostopni tudi z angleškimi podnapisi na tej povezavi. 

Gašper Andrinek, Matevž Polajnar