Reakcija

Brez dobre poletne sezone bodo smučarski centri tenko piskali

Slovenski žičničarji v nizkem startu pričakujejo zimske razmere a se že dolgo zavedajo, da zimska sezona ni več dovolj za dostojno preživetje, kaj šele za nujne investicije

photo_231388_20101222
foto: JAKA VINSEK/BOBO

Rezultati letošnje poletne sezone v gorskih centrih so kar spodbudni, vse več počitnikarjev plavanje v morju menja za gorsko kolesarjenje, pohodništvo in adrenalinske užitke na višjih nadmorskih višinah. Na Vogel je letos poleti z gondolo prišlo že več obiskovalcev kot pozimi.

Slovenija se šele sedaj postavlja na evropski zemljevid kolesarstva in pohodništva, poudarja direktor Združenja pohodništvo in kolesarstvo Marko Lenarčič: “Predvsem kolesarski gostje pridejo zgolj s kolesom in kreditno kartico. Imajo zelo malo opreme. Po napornem dnevu pa zvečer pričakujejo, da imajo dobro ponudbo.”

Ne smučamo več od 9.00 do 16.00, ampak zdaj je trend, da smučaš tri ure, potem pa si privoščiš dobro kulinariko, pijačo in prisluhneš dobri glasbi. Spremljevalni program smučanja bomo popestrili.” – Janez Janša, novi lastnik družbe RTC Krvavec

Se bodo pa slovenski gorski centri pri načrtovanju dodatne poletne ponudbe morali podvizati, Avstrijci so si namreč spet nabrali ogromno prednost, ker so potencial poletne sezone spoznali že pred leti. Tako  se ne gre čuditi trendu, ki pri severnih sosedih vsako leto več gostov prepriča v zamenjavo tradicionalnega poletnega počitniškega mišljenja – ne več na morje pač pa na aktivne poletne počitnice v gore.